Tko je Fabris Peruško, novi Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor

Fabris Peruško, Agrokor, izvanredni povjerenik
Nakon više dana razmatranja opcija premijer Andrej Plenković odlučio je tko će biti novi Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor. Prema neslužbenim informacijama, koje su potom potvrđene na današnjoj izvanrednoj sjednici Vlade, novi čelni čovjek izvanredne uprave je Fabris Peruško, koji u koncernu, točnije u Tisku, radi od svibnja 2017.

Za njega je, prema informacijama kojima raspolažemo, lobirao osobno Gordan Jandroković, no premijerovu ponudu Peruško je prvotno odbio, da bi se kasnije ipak predomislio. Zamjenica mu je Irena Weber, koja je jučer također bila na sastanku s premijerom.

Fabris Peruško diplomirao je 1998. godine na Fakultetu za elektrotehniku u Ljubljani te stekao zvanje inženjera elektrotehnike. Magistarski studij nastavio je u Ljubljani na Ekonomskom fakultetu, na kojem je 2003. godine i magistrirao. Godine 2006. upisuje MBA na američkom fakultetu Babson u Massachusettsu.

Karijeru je gradio u slovenskom Halcomu, bostonskoj tvrtki Bulger Capital Partners, specijaliziranoj za investicije. Po povratku u Hrvatsku zaposlio se u konzultantskoj kući McKinsey, u kojoj je proveo pet godina, a fokus njegova rada bio je na projektima restrukturiranja u različitim industrijama, od bankarstva do FMCG i tehnologije, na području Europe i Rusije.

Godine 2013. prelazi na mjesto direktora u Global Fashion Grupu. Na njegovu profilu na LinkedInu navedeno je da govori pet jezika: hrvatski, engleski, talijanski, ruski i slovenski.

U Agrokor je došao u svibnju 2017., kad ga je Nadzorni odbor Tiska imenovao članom Uprave zaduženim za financije i restrukturiranje.

dnevnik.hr