Tko generala tzv. JNA Dušana Lončara oslobađa odgovornosti za počinjene ratne zločine?

dušan lončar, Tomislav Merčep
Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović kazao je da je Merčep kriv jer pripadnike postrojbe na kojim je imao faktičku ovlast nije spriječio u zločinima, dajući im time prešutno odobrenje za nedjela i za vrijeme dok nije bio na terenu.

Ako je već hrvatska vlast pristala na suđenje po zapovjednoj odgovornosti onima koji su stvarali i obranili hrvatsku državu, zašto se nikada isti pravni kriteriji nisu primijenili i na generala tzv. JNA Dušana Lončara (73) bivšeg zapovjednika 2. proleterske mehanizirane gardijske brigade tzv. JNA?

General Dušan Lončar bio je nadređeni zapovjednik i pripadnicima TO - a iz Valjeva, Tovarnika, Lovasa i tzv. milicije „SAO Krajine" koji su odgovorni za stravična razaranja, mučenja, silovanja, ubijanja, odvođenja u logore kao i progon mještana Tovarnika i Lovasa u kojima je pod njegovom komandom gore navedenih postrojbi nakon okupacije sela od kraja rujna do studenog 1991. godine ubijeno 158 osoba. General Dušan Lončar nije ništa poduzeo da ih u tome spriječi, što je bilo protivno normama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava za čiju primjenu je bio odgovoran, niti je poduzeo mjere kažnjavanja počinitelja.

Sramotno je da na nakon 25 godina od počinjenih stravičnih zločina u Tovarniku i Lovasu optužnicama nisu „namjerno" obuhvaćeni najodgovorniji. Tu prije svega mislimo na zapovjednike tzv. JNA i milicije tzv. SAO Krajine, ministra unutarnjih poslova u Vladi tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Borislava Bogunovića, Ljubomira Jorgića, zapovjednika logora u Tovarniku i njegova zamjenika Savu Ivanovića, komandira tzv. milicije Željka Krnjaića, dr. Vojislava Stanimirovića, njegovu suprugu dr. Ljeposavu Stanimirović i niz drugih koji su činili i prikrivali ratni zločin.

Za Udrugu dr. Ante Starčević - Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik