Tjednik Nacional objavio je niz laži, kleveta i neistina o Krstičeviću

damir krstičević, Ministar obrane RH, damir krstičević, 4. gardijska brigada, damir krstičević, damir krstičević, MORH, 4 gardijska, damir krstičević, MORH, hv, damir krstičević, MORH
...poručivši da je riječ o nizu laži, kleveta i neistina, kojima se Krstičevića neosnovano, neutemeljeno i bez ijednog dokaza optužuje za navodni masakr 32 izbjeglice koji su, kako se navodi u tekstu, počinili pripadnici Hrvatske vojske 13. rujna 1995. godine.

»Naslovom i sadržajem teksta, u kojem je iznesen niz laži i dezinformacija, grubo je oklevetan umirovljeni general Damir Krstičević, i to kao čovjek, hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade, te kao ministar obrane Republike Hrvatske«, stoji u reakciji.
Iz MORH-a naglašavaju da je autorici teksta i prije objave odgovoreno da Krstičević, kao ni 4. gardijska brigada HV-a, u razdoblju koje se navodi u tekstu nisu bili na području gdje su se dogodili navodni zločini i ni na koji način nisu povezani s navodnim događajima.
»Naime, 4. gardijska brigada u operaciji Maestral bila je angažirana na zadaći u području između gradova Glamoča i Šipova. Zadaća je započela 8. rujna 1995. godine i trajala je do 10. rujna 1995., kada se 4. gardijska brigada s navedenog područja razmješta u matičnu bazu Split (vojarna Dračevac)«. Iz toga je razvidno »da 13. rujna 1995. godine 4. gardijska brigada nije bila na području mjesta Bravnice u BiH, već je tri dana prije razmještena u vojarnu Dračevac u Splitu, udaljenu preko 200 kilometara od navedenog područja«, ističe MORH.
»Ove činjenice jasno govore o pokušaju plasiranja neistina i neutemeljenih optužbi, kojima se nanosi šteta ugledu i časti ministra obrane Damira Krstičevića, 4. gardijske brigade i Republike Hrvatske«, poručuju iz MORH-a.

Krstičević će, doznaje Hina, zbog toga slučaja podnijeti privatnu tužbu.
Na sporni članak Krstičević je u utorak već reagirao odgovarajući na novinarska pitanja na marginama 2. međunarodne sigurnosne konferencije u Zagrebu. Rekao je kako smatra da je riječ o pokušaju destabilizacije i »specijalnom ratu« protiv 4. gardijske brigade, njega kao zapovjednika, ali i protiv Hrvatske.
Krstičević je ustvrdio da je kao zapovjednik vodio računa o tome da ne čini ono što ne bi želio da drugi čine njemu, te naglasio da svaki zločin mora biti kažnjen, a onaj tko ga je napravio mora odgovarati.

Hina