Tisuće Splićana ovacijama dočekalo otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu

Tuđman je ovdje u Splitu zbog vas, jer on je zajedno s vama izgradio ovu državu. Oni koji kažu da im smeta, poručujem im: ako ga pokušaju maknuti, opet će biti tu.

Mi koji smo ovdje, mi volimo Tuđmana, i hvala svima koji su došli na ovu svečanost, hvala hrvatskim braniteljima, hvala dr. Miroslavu Tuđmanu koji je u ime obitelji došao na otkrivanje spomenika, hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Bog Vam dao zdravlja i blagoslov! - kazao je splitski gradonačelnik Željko Kerum te uz ovacije otkrio spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, pred tisućama okupljenih građana.

Okupljeno mnoštvo tijekom cijele svečanosti naizmjenice je skandiralo "Željko, Željko" i "Franjo, Franjo", a otkrivanju su nazočili brojni veterani Domovinskog rata iz Udruge veterana Četvrte gardijske brigade, Udruge veterana 72. bojne Vojne policije, Udruge Specijalne jedinice policije BATT- Split, pripadnici Hvidre, Časničkog zbora, župan Ante Sanader, te gradski vijećnici i političari iz HGS-a, HDZ-a, HČSP-a, HSP-a AS, HSP-a,HDSSD-a i Stranke umirovljenika.

Čast da se uoči okrivanja spomenika narodu obrati u ime obitelji Tuđman, dobio je kako je sam kazao - Miroslav Ćiro Blažević.

- Split se ponovno, kao i za vrijeme Domovinskog rata, među prvima u ovim uzburkanim vremena digao na noge! Moj pokojni prijatelj, naš predsjednik dr. Franjo Tuđman, uvijek je govorio da će ovi koji su nas okupirali biti poraženi kad na njih udare hrvatski branitelji iz Splita i Dalmacija. Imao je pravo, to se i dogodilo devedeset i pete, a hrvatski narod i hrvatski branitelji danas su se Franji odužili ovim veličanstvenim spomenikom. Gdje je Zagreb? Nema ga, Split ga je izgradio, vi ste ga izgradili. Zato vam svim zahvaljujem, ponajprije braniteljima, ali i mom višegodišnjem prijatelju, gradonačelniku Željku Kerum koji je prepoznao glas naroda - kazao je u kratkom i emotivnom govoru Miroslav Ćiro Blažević, izazvaši ovacije.

Inače, gradonačelnik Željko Kerum do platoa ispred Biskupove palače, na otkrivanje spomenika, došao je preko Rive upravo u pratnji Ćire Blaževića, te svojih najbližih suradnika.

dalmacijanews.com