Tisuće branitelja zbog Gotovine odlaze u Haag

udruge, domovinski rat, Ante Gotovina, ratko mladić, Haag, Ante Gotovina, Haag, prosvjed, Andreas Zimmermann, William Schabas, Den Haag, Srbija, Međunarodni sud pravde, ICTY, Srpski tim stručnjaka, Nizozemske vlasti, Den Haag, ICTY, Međunarodni sud za ratne zločine , vojislav šešelj, vojislav šešelj, Vijeće sigurnosti UN, Srbija, Hrvatska - Srbija, bh državljanin, ratni zločini, SAD, BIH, ratni zločin, Allepo, Sirija, ratni zločin, Haški Tribunal, Afganistan, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), ICTY, eurpski uhidbeni nalog, Haški Tribunal, Tužiteljstvo ICTY-ja, Haag, suđenje, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ratni zločin, ratni zločinac, Haški Tribunal, HKD Napredak, haška šestorka
...Haag na prosvjed u znak potpore haaškim uznicima. Do sada najveći prosvjed protiv teze o Oluji kao zločinačkom pothvatu održat će se u Haagu 24. rujna, s početkom u 14 sati, na lokaciji Malieveld, na otvorenom prostoru većem od deset hektara. Na sastanku sa zadarskim braniteljima u srijedu je bio i Željko Dilber, najbolji prijatelj i suborac generala Ante Gotovine, piše slobodna dalmacija.

- Prosvjed inicira i organizira Hrvatski svjetski kongres. Kao prijatelj Ante Gotovine, a i u ime njegova odvjetničkog tima, mogu samo reći da očekujemo da sve protekne dostojanstveno i pristojno, a osobito da bude bez političkih konotacija. Volio bih da to bude izraz hrvatskog čovjeka, a ni u kom slučaju neke političke opcije - rekao je Dilber.

Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice braniteljske udruge "Zavjet" i koordinator za organizaciju prosvjeda, kaže da ne može predvidjeti masovnost skupa u Haagu jer će branitelji krenuti iz cijele Hrvatske, a ne samo iz Zadarske županije.

- Mi smo u Zadru već održali sastanak i utvrdili plan rada do dana polaska, no u Haagu će biti i Hrvati iz brojnih drugih zemalja, s obzirom da to organizira Hrvatski svjetski kongres. Mi ćemo se lako organizirati u braniteljskim udrugama, no dakako da poziv za odlazak u Haag vrijedi i za one branitelje koji nisu učlanjeni u neku udrugu. Oni se mogu obratiti na kontakt 098/55-44-91 do 14. rujna - rekao je Boris Mužanović.

Financijska potpora za put u Haag bit će zatražena od Grada Zadra i Zadarske županije. HSK je prosvjed nazvao "Pravda izgubila ravnotežu", te se u pozivu navodi: "Pokažimo zajedništvo i s Hrvatima diljem svijeta recimo ‘ne' haaškim ocjenama Oluje kao udruženog zločinačkog pothvata!"

U ime Hrvatskog svjetskog kongresa, koji prosvjed organizira iz Njemačke, kao "ravnatelji prosvjeda" navedeni su Danijel Lučić i Petar Ćosić. Prvi je, među ostalim, zadužen za tehniku, pozornicu i organizaciju dolaska iz Europe i svijeta, a drugi za govornike, sigurnosna pitanja i organizaciju dolaska iz Hrvatske i BiH. Hrvatski svjetski kongres (HSK) nevladina je međunarodna organizacija hrvatskog naroda, koja je od 1998. članica Ujedinjenih naroda u svojstvu savjetodavnog tijela.