Tijelo preminulog vojnika, pripadnika Tigrova, prevezeno iz Litve u Hrvatsku

hv

Uz vojne počasti u zagrebačkoj vojnoj bazi Pleso danas je upriličen doček tijela preminulog pripadnika 1. hrvatskog kontingenta koje je transportnim zrakoplovom iz Republike Litve prevezeno u Republiku Hrvatsku, priopćio je MORH.

Uz obitelj preminulog pripadnika Oružanih snaga RH, koji se nalazio u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, dočeku su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zapovjednik 1. mehanizirane bojne „Tigrovi" bojnik Mario Mlinarić, počasni vod od 40 pripadnika bojne „Tigrovi" te pet pripadnika Oružanih snaga Republike Litve, četiri pripadnika posade litavskog zrakoplovstva i četiri pripadnika 1. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti eFP u Republici Litvi. Biskupski vikar za pastoral i vojni kapelan MORH-a i Glavnog stožera OS RH don Marko Medo održao je liturgijski obred ispraćaja preminulog vojnika.

Ministar Krstičević i general Šundov uputili su zamolbu litavskom ministru obrane i načelniku Glavnog stožera za prijevoz posmrtnih ostataka našeg vojnika, na što je litavska strana pozitivno i brzo odgovorila.

Krstičević i Šundov u ovim teškim trenutcima izrazili su zahvalu litavskim oružanim snagama na pomoći transporta preminulog vojnika iz Litve u Hrvatsku. Sućut obitelji pripadnika OS RH u Litvi u povodu njegove smrti uputili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, kao i ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Republike Litve.

Po nalogu županijske državne odvjetnice posmrtni ostatci preminulog vojnika bit će upućeni na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu. Riječ je o 41-godišnjem Mariu Pavišiću, pripadniku 1. mehanizirane bojne „Tigrovi", na dužnosti vozača, koji je bio i sudionik Domovinskog rata, u sastavu Oružanih snaga RH od 1996. godine, a koji je preminuo u utorak, 12. prosinca 2017., u poslijepodnevnim satima u vojarni „Rukla" u Litvi.

Večernji list