Tijekom proslave Dana grada, prosvjed grupe mladih "J...e se vama za Vukovar"

Željko Sabo, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Vukovar, vukovarsko-srijemska županija

...na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

DAN GRADA I BLAGDAN SV. FILIPA I JAKOVA
Podno spomen obilježja vijenac je položio povjerenik hrvatske Vlade za grad Vukovar, Damir Grizelj, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, kao i udruge proistekle iz Domovinskog rata i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Vijenac je položio i SDP, te skupina građana koju je zapravo činio HDZ, dok je razriješeni gradonačelnik Željko Sabo vijenac položio sam, u ime hrvatskog Sabora. S obzirom da vlast u gradu trenutačno - do novih, prijevremenih lokaknih izbora - obnaša Vladin povjerenik, u Vukovaru nije bilo svečane sjednice Gradskog vijeća pa tako ni visokih državnih dužnosnika.

Nakon svete mise u crkvi Sv. Filipa i Jakova, koju je predvodio biskup srijemski mons. Đuro Gašparović, gradskim ulicama prošla je procesija do kamenog križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav gdje su na jarbol podignuti stijegovi, uz blagoslov grada i građana.

U Vukovaru je međutim, u vrijeme proslavljanja Dana grada održan i mirni prosvjed na središnjem gradskom trgu, a organizirala ga je neformalna skupina 20-tak mladih. Stajali su na trgu oko pola sata, s raširenim velikim transparentom "J... se vama za Vukovar" kao porukom svima onima koji su, kako su rekli, godinama odlučivali o Vukovaru, i na papirima ispisanim porukama.

Neke od njih bile su: "Vukovar - grad koji zaslužuje bolje", "Vukovar - grad od posebnog značaja za prikupljanje političkih bodova" ili "Vukovar - tamo se glasa za manje zlo". -Želimo pokazati koji su problemi u Vukovaru, neizglasavanje proračuna je samo kap koja je prelila čašu. Nisu to samo dvojezičnost ili međunacionalni sukobi o kojima bruje mediji, veliki problem je i nezaposlenost ili zapošljavanje onih izvan Vukovara koji i taj zarađeni novac troše drugdje - rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Dragana Stojić i dodala kako su mladi nezadovoljni "zbog konstantnog silovanja Vukovara u stranačke i političke svrhe".

Mladi prosvjednici zasad nisu mogli reći hoće li sličnih akcija organizirati i u narednom razdoblju u kojem Vukovarce očekuje biranje nove gradske vlasti.

glas-slavonije.hr