Tajnik židovske općine Kohn: Hoću da mi kaže što jest ili nije učinio mom narodu

SS čuvar, Auschwitz, Osijek, istraživanje zločina, Jakob Dencinger, Jakob Dencinger, Tajnik židovske općine Kohn, u nacističkim koncentracijskim logorima, Centar Simon Wiesenthal
SLUČAJ JAKOBA DENCINGERA

Ni činjenica da mu susjeda Elizabeta Ambruš želi pomoći preporukom odvjetnika nije ga pokolebala u želji odbijanja komunikacije s vanjskim svijetom. Poznato je to i Dragutinu Kohnu, tajniku Židovske općine Osijek, koji ipak kaže kako ne gubi nadu da će moći stupiti u kontakt s čovjekom optuženim da je naudio, kaže, njegovu narodu.

- Volio bih ga pogledati u oči i vidjeti hoće li mi imati što reći i to ću svakako i pokušati učiniti. Kad sam vidio njegovu fotografiju, sjetio sam se da sam ga viđao u gradu, no nikada nisam ostvario s njim kontakt, ali sad ću pokušati. Naravno, treba poštovati jasno pravilo da nije kriv dok nije osuđen, unatoč indicijama koje ne govore njemu u prilog - zaključuje Kohn, kojem su se u Općinu javili neki Dencingerovi znanci iznoseći detalje iz njegova života. Upravo će Dencinger biti i glavna tema skorog seminara žrtava holokausta u Opatiji, kamo putuje i Kohn.

Za sada do njega neće pokušati doći ni njegov brat, 84-godišnji Andrija Dencinger, koji nam je potvrdio kako se s bratom čuo prije nekoliko dana. No otkad je otkriven, nije s njim razgovarao, a Andrija čak sumnja da uopće jest u stanu na Šetalištu kardinala F. Šepera 8f u Osijeku.

- On prima u kuću samo one koje on želi. Neću ga uznemiravati. Kad to sve malo prođe, onda ću pokušati doći do njega - rekao je Andrija, koji tvrdi da za optužbe koje terete njegova brata prije nije znao. Sumnje i dokazi koji su se pojavili nepoznati su i njegovu rođaku, čepinskom načelniku Draženu Tonkovcu. Tonkovac kaže da će sud pokazati što je Dencinger doista radio u svojoj mladosti, no mišljenja je da svakoga treba sustići pravda, pa bio to i njegov rođak.

- Najbolje ga je sprovesti na sud pa neka se sve dokaže. Ne odobravam nikome nikakav zločin pa ni njemu - kaže Tonkovac, čija je supruga upravo jučer rodila daljega nećaka Jakoba Dencingera.
ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO PROVODI IZVIDE

Sukladno sa Zakonom o kaznenom postupku, svi izvidi su tajni i o njima ne mogu ništa reći. Budući da je predmet od izuzetnog interesa javnosti, na stranice DORH-a stavljeno je priopćenje, a o ostalom ne mogu govoriti, rekao je Zvonko Kuharić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku. Inače, DORH je od Središnjeg tijela pokrajinskog ministarstva pravosuđa za otkrivanje nacionalističkih zločina SR Njemačke zatražio podatak o identitetu osobe za koju se tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim koncentracijskim logorima te da se nalazi na području RH. "Od tog tijela u Saveznoj Republici Njemačkoj kao i od nadležnih pravosudnih tijela SAD-a, gdje je određeno vrijeme boravila ta osoba, te je od Centra 'Simon Wiesenthal' zatražena dostava dokumentacije radi provjere osnova sumnje na eventualno počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata. Nadležni ŽDO u Osijeku provodi izvide", stoji na stranicama DORH-a.

glas-slavonije.hr