Sveti Otac nakon dvodnevnog posjeta Hrvatskoj napustio Zagreb

Nakon dva dana boravka u Hrvatskoj papa Benedikt XVI. napustio je Zagreb. Zrakoplovom Croatie Airlines kojim pilotira kapetan Marko Vidan oko 20.30 sati poletio je prema Rimu. Zrakoplov će do Italije pratiti dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Sveti Otac Hrvatsku je napustio uz uzvike vjernika "Papa mi te volimo" koji su mu mahali zastavicama Vatikana i Hrvatske. Papa im je na kraju mahnuo i ušao u zrakoplov, a ispratio ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Zbog lošeg vremena i jake kiše, odgođen je svečani ispraćaj pape iako je za njega na Plesu sve bilo spremno. Svetog Oca u zračnoj luci Pleso dočekao je predsjednik Ivo Josipović, a umjesto svečanog govora, samo su se rukovali. Papa se na Plesu pozdravio i s ostalim visokim dužnosnicima crkvenog i političkog života.

Sveti Otac pred kraj svog posjeta Hrvatskoj u zagrebačkoj katedrali sudjelovao je na molitvi Večernje na kojoj se u tišini pomolio pred grobom blaženog Alojzija Stepinca.

Papu je u katedrali pozdravio kardinal Josip Bozanić. Papa Benedikt XVI. jučer je Stepinca nazvao "velikim čovjekom i velikim kršćaninom koji predstavlja veliki primjer ne samo za Hrvate nego i sve druge".

Bozanić je u uvodom govoru u katedrali podsjetio papu kako je ovdje bio i prije deset godina kada je predvodio misu povodom obljetnice smrti kardinala Franje Šepera te mu zahvalio što se došao pomoliti nad grobom blaženog Alojzija Stepinca. Bozanić je, između ostaloga, papi čestitao 60. obljetnicu njegovog svećeničkog ređenja. Ovom je prilikom, zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić papi poklonio lik Majke Božje od Kamenitih vrata. Sveti Otac je pak poklonio zlatni kalež zagrebačkoj katedrali.

- Sveti Oče, zbog Vaše prisutnosti svodovi ove prvostolnice večeras su preniski, a srca i domovi hrvatskih ljudi preuski da prime obilje radosti - kazao je kardinal Bozanić.

Nakon toga je uslijedila molitva, a potom je Sveti Otac započeo govor na hrvatskom jeziku u kojem se zahvalio kardinalu Bozaniću na lijepim riječima koje mu je uputio. Kazao je kako se ove večeri žele prisjetiti blaženog Alojzija Stepinca čiji herojski život i danas približava vjernike hrvatskih biskupija.

- Nemojmo si umišljati, ili jesmo ili nismo katolici, ako jesmo, onda se to mora očitovati u svim područjima našega života - na hrvatskom je kazao Sveti Otac u zagrebačkoj katedrali.

Papa je u svom snažnom govoru poručio mladima neka im blaženi Alojzije Stepinac bude nadahnuće te na kraju svima dao svoj apostolski blagoslov.
- Ljubljena Crkvo u Hrvatskoj, preuzmi ponizno i smjelo zadaću da budeš moralna savjest društva, "sol zemlje" i "svjetlo svijeta". Budi uvijek vjerna Kristu i njegovu Evanđelju, u društvu koje nastoji relativizirati i sekularizirati sve slojeve života. Budi boravište radosti u vjeri i nadi. Predragi! Neka blaženi kardinal Alojzije Stepinac i svi Sveti vaše zemlje posreduju za vaš narod, a Majka Spasiteljeva neka vas štiti! S ljubavlju udjeljujem vama i čitavoj Crkvi u Hrvatskoj svoj apostolski blagoslov. Amen. - završio je svoju propovijed Sveti Otac nakon čega se uputio prema grobu blaženog Alojzija Stepinca gdje se u tišini pomolio.

izvor: večernji list