Svečanost proglašenja Ante Gotovine počasnim članom Zrinske garde

Ante Gotovina, Predsjednik Zrinske garde, počasnim članom Zrinske garde, Čakovec, Međimurje
Kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Čakovcu potom je odana počast polaganjem vijenaca, da bi svečanost bila održana u Katoličkom domu u Čakovcu koju je vodio tajnik udruge Bojan Kocijan.

Generala Antu Gotovinu najprije je pozdravio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Župan Matija Posavec naglasio je da je general Gotovina u ratu dao primjer kako se moramo boriti u miru, te ukazao na Međimurje kao prvo oslobođeno područje od agresora.

U čast generala, Đuka Čaić je otpjevao pjesmu posvećenu generalu Gotovini.

Predsjednik Zrinske garde Čakovoc Alojzije Sobočanec je u podužem govoru uz ostalo rekao:

- Nitko kao vi ne svjedoči tako živo vrijednost za koju je osnovana Zrinska garda Čakovec.

Potom je predana Povelja počasnog člana Anti Gotovini, uz čestitke vodstva udruge. U svojem obraćanju general Gotovina je uz ostalo uz smiješak, pomalo šeretski, rekao:

- Eto mene ponovno u gardistima. Dragi prijatelji hvala vam. Hrvatski narod je na raskrižju civilizacija imao dug put do svoje državnosti, koja je napokon izborena Domovinskim ratom. Plemenito je čuvati uspomene na pretke, hrabrost i žrtva Zrinskih dio su povijesnog nasljeđa. Na nama je i obveza prenošenja povijesnih znanja o tom dugom putu, a Zrinska garda je zorni prikaz povijesti koju baštinimo.

Svečanosti proglašenja Ante Gotovine počasnim članom Zrinske garde Čakovec bili su nazočni brojni građani Čakovca, gvardijan Franjevačkog samostana Stanko Belobrajdić, predsjednik Matice hrvatske Čakovec Stjepan Hranjec, saborska zastupnica Sunčana Glavak, sudac Vrhovnog suda u mirovini Marijan Ramušćaki drugi te brojni građani.

Muški pjevački sastav "Zrinski" iz Nedelišća otpjevao je na kraju svečanosti pjesme "Vivat Croatia" i "U boj, u boj" iz opere Nikola Šubić Zrinski.

mnovine.hr