Sudčeva majka: Ja znam sve što su mu pojedinci iz Crkve radili

Sudčeva majka: Ja znam sve što su mu pojedinci iz Crkve radili

Javnost je bila šokirana informacijama koje smo objavili da su poznatog karizmatika vlč. Zlatka Sudca htjeli otrovati, a burna je reakcija bila i njemu najbližih osoba.

– Kao majka dobro poznajem srce svoga sina i svjedok sam svih njegovih patnji ovih godina te znam za sve što su mu pojedinci iz Crkve i pojedini svećenici radili – rekla nam je Sudčeva majka Ljubica, koja zajedno sa svojim sinom dijeli gorčinu njegova poslanja.

Biskupija: Nismo čitali!

I Crkva je šokirana: – Usudim se reći da je to sotonski. Ne mogu vjerovati da je to činio netko naš. Može se čovjeka voljeti ili ne, slagati se s njim ili ne slagati, ali ako je ovo istina, onda je to previše – rekao nam je jedan od brojnih svećenika s kojima smo jučer razgovarali, nakon što je vlč. Sudac u intervjuu našem listu u javnost izašao s pričom o trovanju. No, koliko god ta vijest bila šokantna za mnoge svećenike, u Krku, sjedištu Sudčeve biskupije, nisu bili previše uzbuđeni. Nisu čak, kako tvrde, ni čitali to u novinama?!

– Imamo mnogo posla, pa nismo stigli vidjeti novine. A s biskupom ne možete razgovarati jer se upravo sprema na put – rekli su nam u uredu krčkog biskupa mons. Valtera Župana kada smo ih pitali za komentar, skrivajući očito neugodu što je ta informacija izašla u javnost.

– Vlč. Sudac je čovjek Crkve, rekao bih čak “vojnik Crkve”. U određenom razdoblju događalo se to što se događalo i za to postoji sva potrebna dokumentacija. No, veličina Zlatka Sudca upravo je u tome da je on ustrajan u svojoj eklezijalnosti, poslušnosti i svećeničkom pozivu – rekao nam je Sudčev odvjetnik Bosiljko Mišetić.

Priča o trovanju čuva se, zapravo, kao “ispovjedna tajna”. U cijelosti je zna samo nekolicina Sudcu najbližih ljudi, a mi smo uspjeli doznati da je mladi svećenik, nakon što se loše osjećao i pobolijevao u jednom razdoblju svoga života, na nagovor nekih liječnika, odlučio poslati kosu i nokte na analizu u Švicarsku. Rezultati su bili više nego šokantni, jer su do detalja navedene količine i razgradnja toksina opasnih za ljudski život, a koji se ne mogu u organizam unijeti slučajno ili svakodnevnom prehranom. No, osim toga ništa više ne može doprijeti u javnost, već je sve “bunkerirano” i zapečaćeno. Podsjetimo, vlč. Sudac je na naše pitanje je li točna informacija da su ga sustavno trovali, kao što se priča, rekao:

Ništa neće poduzeti

“Radim s ljudima i iz prve ruke vidim i čujem stvari za koje, vjerujte mi, ne možete vjerovati da su moguće. U kakve sve situacije i spletove okolnosti, zbog ljudske patologije, zlobe, želje za kontrolom, straha ili zla, ljudi mogu upasti i bivaju izloženi. Narav moga posla je takva da poznajem razne stručnjake i medicinare kojima zahvaljujem na pomoći i poticaju da diskretno, ali korjenito, neke stvari ispitamo do kraja. Poticaj tome svakako je dao i raskorak koji je bio vidljiv u detaljnijoj analizi simptoma i smetnji.”

Na naše pitanje ima li dokaza za te svoje tvrdnje, Sudac je rekao da “rezultati koje smo dobili iz europskih centara nepobitno potvrđuju da sam u razdoblju od jednog desetljeća bio po život i zdravlje ozbiljno izlagan i ugrožavan” .

S cijelim slučajem upoznat je, dakako, i Sudčev biskup mons. Valter Župan. Međutim, nitko ne kani ništa poduzimati, upravo kako bi se sačuvala dimenzija crkvenoga zajedništva. Vlč. Sudac trenutačno je u Hercegovini, gdje je predstavljen film o njegovu najbližem suradniku, inače Hercegovcu, Ivanu Puljiću.

Sudac ne sumnja i potpuno je odan Crkvi i crkvenosti

Pozicija vlč. Zlatka Sudca nije nimalo lagana i to priznaju mnogi njegovi kolege. “Je l’ te Gospodin lijepo udesio?”, rekao mu je za stigme na tijelu katolički novinar i publicist don Živko Kustić, koji je otpočetka stao u obranu mladog svećenika i neobičnih pojava koje su se vezale uz njega.

No, ono što otpočetka pojave vlč. Zlatka Sudca na crkvenoj i javnoj sceni, od 1999. naovamo, plijeni pozornost jest njegova odanost Crkvi i crkvenosti. Bez obzira na tegobe i nerazumijevanja s kojima se otpočetka susreće, Sudac ni u jednom trenutku nije posumnjao u svoje svećeničko poslanje i posebno ga zbog toga boli nerazumijevanje u dijelu svećeničkog korpusa. Naime, neki svećenici često donose paušalne ocjene njegova rada. S druge strane, biskupi su oprezni i Sudca povjeravaju isključivo njegovu biskupu Valteru Županu, koji se u svojim odlukama pak zna oslanjati na autoritet svoga prethodnika kardinala Josipa Bozanića.

Policija nije dobila prijavu za pokušaj trovanja Zlatka Sudca

Ni u policijskoj postaji Mali Lošinj ni u PU Primorsko - goranskoj nije zaprimljena kaznena prijava velečasnog Zlatka Sudca o pokušaju ugrožavanja njegova zdravlja, odnosno trovanju što bi se moglo smatrati i teškim kaznenim djelom - pokušajem ubojstva, potvrdio je jučer glasnogovornik PU primorsko - goranske Tomislav Veršić. U slučaju velečasnog Sudca, bez prijave, policija nije dužna pokrenuti kriminalističko istraživanje po službenoj dužnosti, objasnio je Veršić. No, ipak je moguće, kazao je, da "policija u sklopu svojih mogućnosti provjeri dio navoda iz tiska" , no zasad u tom slučaju nije počelo nikakvo postupanje. (tok)

izvor: večernji list