Sudčeva majka: Ja znam sve što su mu pojedinci iz Crkve radili

Zlatko Sudac, Thompson, Zlatko Sudac

Javnost je bila šokirana informacijama koje smo objavili da su poznatog karizmatika vlč. Zlatka Sudca htjeli otrovati, a burna je reakcija bila i njemu najbližih osoba.

– Kao majka dobro poznajem srce svoga sina i svjedok sam svih njegovih patnji ovih godina te znam za sve što su mu pojedinci iz Crkve i pojedini svećenici radili – rekla nam je Sudčeva majka Ljubica, koja zajedno sa svojim sinom dijeli gorčinu njegova poslanja.

Biskupija: Nismo čitali!

I Crkva je šokirana: – Usudim se reći da je to sotonski. Ne mogu vjerovati da je to činio netko naš. Može se čovjeka voljeti ili ne, slagati se s njim ili ne slagati, ali ako je ovo istina, onda je to previše – rekao nam je jedan od brojnih svećenika s kojima smo jučer razgovarali, nakon što je vlč. Sudac u intervjuu našem listu u javnost izašao s pričom o trovanju. No, koliko god ta vijest bila šokantna za mnoge svećenike, u Krku, sjedištu Sudčeve biskupije, nisu bili previše uzbuđeni. Nisu čak, kako tvrde, ni čitali to u novinama?!

– Imamo mnogo posla, pa nismo stigli vidjeti novine. A s biskupom ne možete razgovarati jer se upravo sprema na put – rekli su nam u uredu krčkog biskupa mons. Valtera Župana kada smo ih pitali za komentar, skrivajući očito neugodu što je ta informacija izašla u javnost.

– Vlč. Sudac je čovjek Crkve, rekao bih čak “vojnik Crkve”. U određenom razdoblju događalo se to što se događalo i za to postoji sva potrebna dokumentacija. No, veličina Zlatka Sudca upravo je u tome da je on ustrajan u svojoj eklezijalnosti, poslušnosti i svećeničkom pozivu – rekao nam je Sudčev odvjetnik Bosiljko Mišetić.

Priča o trovanju čuva se, zapravo, kao “ispovjedna tajna”. U cijelosti je zna samo nekolicina Sudcu najbližih ljudi, a mi smo uspjeli doznati da je mladi svećenik, nakon što se loše osjećao i pobolijevao u jednom razdoblju svoga života, na nagovor nekih liječnika, odlučio poslati kosu i nokte na analizu u Švicarsku. Rezultati su bili više nego šokantni, jer su do detalja navedene količine i razgradnja toksina opasnih za ljudski život, a koji se ne mogu u organizam unijeti slučajno ili svakodnevnom prehranom. No, osim toga ništa više ne može doprijeti u javnost, već je sve “bunkerirano” i zapečaćeno. Podsjetimo, vlč. Sudac je na naše pitanje je li točna informacija da su ga sustavno trovali, kao što se priča, rekao:

Ništa neće poduzeti

“Radim s ljudima i iz prve ruke vidim i čujem stvari za koje, vjerujte mi, ne možete vjerovati da su moguće. U kakve sve situacije i spletove okolnosti, zbog ljudske patologije, zlobe, želje za kontrolom, straha ili zla, ljudi mogu upasti i bivaju izloženi. Narav moga posla je takva da poznajem razne stručnjake i medicinare kojima zahvaljujem na pomoći i poticaju da diskretno, ali korjenito, neke stvari ispitamo do kraja. Poticaj tome svakako je dao i raskorak koji je bio vidljiv u detaljnijoj analizi simptoma i smetnji.”

Na naše pitanje ima li dokaza za te svoje tvrdnje, Sudac je rekao da “rezultati koje smo dobili iz europskih centara nepobitno potvrđuju da sam u razdoblju od jednog desetljeća bio po život i zdravlje ozbiljno izlagan i ugrožavan” .

S cijelim slučajem upoznat je, dakako, i Sudčev biskup mons. Valter Župan. Međutim, nitko ne kani ništa poduzimati, upravo kako bi se sačuvala dimenzija crkvenoga zajedništva. Vlč. Sudac trenutačno je u Hercegovini, gdje je predstavljen film o njegovu najbližem suradniku, inače Hercegovcu, Ivanu Puljiću.

Sudac ne sumnja i potpuno je odan Crkvi i crkvenosti

Pozicija vlč. Zlatka Sudca nije nimalo lagana i to priznaju mnogi njegovi kolege. “Je l’ te Gospodin lijepo udesio?”, rekao mu je za stigme na tijelu katolički novinar i publicist don Živko Kustić, koji je otpočetka stao u obranu mladog svećenika i neobičnih pojava koje su se vezale uz njega.

No, ono što otpočetka pojave vlč. Zlatka Sudca na crkvenoj i javnoj sceni, od 1999. naovamo, plijeni pozornost jest njegova odanost Crkvi i crkvenosti. Bez obzira na tegobe i nerazumijevanja s kojima se otpočetka susreće, Sudac ni u jednom trenutku nije posumnjao u svoje svećeničko poslanje i posebno ga zbog toga boli nerazumijevanje u dijelu svećeničkog korpusa. Naime, neki svećenici često donose paušalne ocjene njegova rada. S druge strane, biskupi su oprezni i Sudca povjeravaju isključivo njegovu biskupu Valteru Županu, koji se u svojim odlukama pak zna oslanjati na autoritet svoga prethodnika kardinala Josipa Bozanića.

Policija nije dobila prijavu za pokušaj trovanja Zlatka Sudca

Ni u policijskoj postaji Mali Lošinj ni u PU Primorsko - goranskoj nije zaprimljena kaznena prijava velečasnog Zlatka Sudca o pokušaju ugrožavanja njegova zdravlja, odnosno trovanju što bi se moglo smatrati i teškim kaznenim djelom - pokušajem ubojstva, potvrdio je jučer glasnogovornik PU primorsko - goranske Tomislav Veršić. U slučaju velečasnog Sudca, bez prijave, policija nije dužna pokrenuti kriminalističko istraživanje po službenoj dužnosti, objasnio je Veršić. No, ipak je moguće, kazao je, da "policija u sklopu svojih mogućnosti provjeri dio navoda iz tiska" , no zasad u tom slučaju nije počelo nikakvo postupanje. (tok)

izvor: večernji list