Studentske udruge iz Hrvatske pozivaju na nepriznavanje vlasti u FBIH!

...i državnog udara koji su 17. 3. 2011., izvršili predstavnici političkihstranaka potpisnica tzv. "Platforme" ( SDP BiH, SDA, HSP BiH i NSRzB), protuustavnim sazivanjem Doma naroda parlamentarne skupštine FBiH, te izborom Predsjednika i Vlade FBiH, primorani smo izdati...

JAVNO PRIOPĆENJE

kojim izražavamo protest protiv navedenih postupaka, te podršku Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru, Hrvatskom studentskom politološkom forumu i Hrvatskom intelektualnom zboru, kao i organizatorima peticije " Stop majorizaciji Hrvata u BiH" .

Budući da je BiH, Daytonskim sporazumom, točnije u preambuli Aneksa IV., određena kao država njenih konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba, to podrazumijeva biranje predstavnika u tijela državne i entitetske vlasti temeljem pariteta konstitutivnih naroda. Nadglasavanjem volje hrvatskog naroda i istiskivanjem njegovih legitimnih predstavnika iz tijela vlasti, u potpunosti je ignoriran taj temeljni institut konstitutivnosti.

U takvim se okolnostima u suvremenoj međunarodnoj ustavnopravnoj teoriji, što je često ostvarivano u praksi, omogućuje institut građanskog neposluha, koji upravo označava nenasilni otpor, primarno kao sredstvo za izražavanje svojih pogleda, a u ovom slučaju i kao odgovor na uzurpiranje vlasti i donošenje protuustavnih akata.

Budući da legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda nisu željeli sudjelovati u ovoj prevari, odbivši poslati izaslanike iz triju županija (a za saziv Doma naroda nužan je izbor predstavnika iz svih županija), predstavnici gore na početku spomenutih političkih stranaka, bez ispunjene zakonske kvote, izabrali su i imenovali predstavnike u tijela entitetske vlasti, koja prema tome nemaju nikakvo ustavno niti zakonsko utemeljenje,što je potvrdilo i Središnje izborno povjerenstvo. Taj udar na pravni poredak, ujedno je udar na životnu sigurnost svih naroda i građana FBiH, jer ako se nastave olako kršiti prve odredbe ustava, nikako ne možemo biti sigurni ni u snagu daljnjih odredaba.

Paradoksalno je da predsjednik Federacije te predsjedavajući Doma naroda FBiH budu iz stranke koja nema nijednog izaslanika u Domu naroda FBiH. Paradoksalno je da se otvoreno vrši državni udar, a da nitko iz međunarodne zajednice niti iz susjednih država, osim RH, ne reagira s javnom osudom. Ovo je udar i na njih, na sigurnost regije i na nastavak toliko željenih euroatlantskih integracija cjelovite Bosne i Hercegovine. Ovo vodi raspadu BiH.

Najveći paradoks jest činjenica da nam jedino preostaje taj neposluh, kako bismo očuvali BiH, jer je jedino moguće nakon legalnog, prema trenutnom ustavnom i zakonskom uređenju, izbora tijela vlasti, pristupiti ustavnim i zakonskim promjenama koje će omogućiti punu ravnopravnost svih naroda i građana FBiH i cijele BiH. Hrvati nisu nikada bili ravnopravni s druga dva konstitutivna naroda, ali bili su konstitutivni. Od 17.ožujka, 2011. više nisu ni to.

Stoga, pozivamo sve građane FBiH, dakako prvenstveno Hrvate, da se pridruže u građanskom neposluhu prema protuustavnoj Vladi FBiH predsjednika Nermina Nikšića. Pozivamo i sve političke stranke koje se ne žele podrediti uzurpatorima vlasti, da nastave s formiranjem vlasti u županijama, da ne predaju funkcije nelegalnim i nelegitimnim predstavnicima, te da se u međusobnoj suradnji , pokušaju oduprijeti konačnom porazu demokracije i pravne države.

POTPISNICI APELA:

1. STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
2. Zagrebački klub livanjskih studenata
3. Udruga studenata cetinske krajine
4. Udruga novljanskih studenata
5. Udruga zagorskih studenata
6. Udruga studenta Grada Splita
7. Udruga brodskih studenata
8. Udruga studenata imotske krajine
9. Udruga studenata Dubrovnika - Libertas
10. Klub zadarskih studenata
11. Studentski zbor Gacke
12. Udruga studenata dalmatinske zagore
13. Zavičajni klub hercegovačkih studenata
14. Udruga bosanskih studenata u Zagrebu