Stotine branitelja krenulo na bdijenje uoči sutrašnjeg izricanja presude Gotovini i Markaču

bdenje

... sa zagrebačkoga groblja Mirogoja prema katedrali na misu i bdijenje uoči sutrašnjeg izricanja drugostupanjske presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na Međunarodnome sudu u Haagu.Pošto su položili vijence na spomeniku Glasa hrvatske žrtve - Zidu boli, branitelji su mirno u koloni s ratnim zastavama hrvatskih postrojba iz Domovinskog rata i svijećama krenuli prema katedrali.

Među braniteljima koji su došli iz svih krajeva Hrvatske bili su mnogi umirovljeni časnici Hrvatske vojske i zapovjednici postrojba, među kojima Josip Lucić, Damir Krstičević, Branko Borković - Mladi Jastreb, Željko Sačić i drugi.

Nakon mise, koja počinje u 19 sati, branitelji će se okupiti na Trgu bana Josipa Jelačića na bdijenju za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, gdje će sutra s građanima čekati i putem videolinka gledati prijenos izricanja sudske presude.

Uoči mimohoda predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm rekao je nazočnima da su se prisjetili poginulih prijatelja i njima u čast položili vijenac na kojem je samo pisalo "Braći od braće".

Dan uoči drugostupanjske presude Haaškoga suda u predmetu "Gotovina- Markač" Hrvatski svjetski kongres organizirao je globalnu akciju "Glas hrvatskog ponosa" kojom su iseljenici u zemljama u kojima živi hrvatska dijaspora pružili potporu dvojici hrvatskih generala.

Pred zgradom Haaškog suda okupila se skupina od 40-ak hrvatskih iseljenika iz Nizozemske i okolnih zemalja te su uz hrvatske zastave i plakate "Zajedno i dostojanstveno za istinu", molitvom i svijećama pozvali na pravednu presudu za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

U 18 sati i 11 minuta, simbolično podsjećajući na stradanje Vukovara, otpjevali su hrvatsku himnu što je prema organizatorima učinjeno u nizu drugih gradova u inozemstvu a nakon toga organizirane su i mise po hrvatskim župama uključujući u katedrali u Rotterdamu.

U katedrali sv. Stošije u Zadru danas je odrzana misa i molitva za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, kojima će 16. studenog biti izrecena pravomoćna presuda u Haagu. Misa je molitva za sve generale i branitelje i zahvalnost za njihovu žrtvu u obrani domovine. U tom zajedništvu sudjelovali su i pripadnici svih braniteljskih Udruga Zadarske Županije i Grada Zadra. Misu je služio Msgr. Milivoj Bolobanić.

Izvor: Jutarnji.hr