Stigla je zamjetna hladnoća, no prvi dani prosinca mogli bi nam donijeti poprilično iznenađenje

vremenska prognoza, prosinac, rođenje, karakteristike, hladnoća, val hladnoće
Kontinentalci su se tako u petak probudili uz prilično velike minuse za ovaj dio godine.

Zapadnije je bilo nešto manje mrzlo, između minus 4 i minus 5 stupnjeva Celizijusevih. No, treba napomenuti kako cijeli dan temperatura u unutrašnjosti nije prelazila Celzijevu ništicu. Pravi studeni dan.

Ostajemo u polju visokog tlaka, prizemno, no zbog ciklone koja će se premiještati Sredozemljem, kao i frontalnog sustava koji će nas okrznuti sa sjevera, po visini će biti vlažnog zraka zbog kojeg će biti više oblaka, a na Jadranu i u gorju mjestimice moguće i slabih oborina.

U takvim okolnostima, subotnje jutro će biti umjereno do pretežno oblačno i svakako hladno. Na sjeveru zemlje i u gorju pri tome može biti i slabih oborina, uglavnom na granici snijega i kiše, koja se pak može i smrzavati u dodiru s tlom. Temperatura će se spuštati i do sedam stupnjeva ispod ništice, dok će na Jadranu biti između četiri i devet stupnjeva, ali u plusu. Uz više oblaka moguća isto koja kap kiše. Puhat će mjestimice umjeren istočnjak i jugo.

Poslijepodne će vrijeme biti više oblačno, ali moguća su ponegdje i sunčana razdoblja. Dakle promjenjivo, malo manje hladno nego u petak, a očekuje se tek koji stupanj iznad nule.

S obzirom da počinje advent, vrijeme i ugođaj bit će primjereni. U Slavoniji se u subotu očekuje djelomice sunčano vrijeme, uz promjenjivu naoblaku i također hladno uz temperaturu do najviše 3 stupnja Celzijeva.

I u gorju će biti manje hladno nego u petak, čak između 7 i 8 stupnjeva toplije. Očekuje se tempratura između dva i pet stupnjeva Celzijevih. Povremeno može biti slabih oborina, poslijepodne uglavnom kiše.

Isto mjestimice i na sjevernom Jadranu, odnosno više prema otocima. Puhat će slab do umjeren istočni vjetar i jugo, a cijeli dan izmjenjivat će se sunce i oblaci. Na moru će se mjeriti oko 12 ili 13 stupnjeva.

I u Dalmaciji će u subotu većinom biti djelomice sunčano, no uz promjenjivu naoblaku postoje šanse za koju kap kiše. Očekuje se povremeno umjeren istočnjak i jugo, a temperatura će se u najtoplijem dijelu dana kretati između 10 i 15 stupnjeva.

U nedjelju će temperatura ponovno porasti, i to osjetno. Tako će u idućem tjednu često danju biti oko 10 stupnjeva. Očekuje nas promjenjivo vrijeme, uz povremenu slabu kišu, u nedjelju u gorju, a početkom tjedna i drugdje. Uz slab vjetar, u utorak će ponegdje biti i magle.

I na Jadranu će biti promjenjivo i toplije, povremeno s kišom koja će biti češća u ponedjeljak i u noći na utorak. Puhat će uglavnom umjereno jugo i jugozapadnjak, a bit će relativno toplo.

Očekuju nas slabe oborine i još dosta hladna subota, a onda osjetno topliji prvi dani prosinca.

dnevnik.hr