Stigla je zamjetna hladnoća, no prvi dani prosinca mogli bi nam donijeti poprilično iznenađenje

Stigla je zamjetna hladnoća, no prvi dani prosinca mogli bi nam donijeti poprilično iznenađenje
Kontinentalci su se tako u petak probudili uz prilično velike minuse za ovaj dio godine.

Zapadnije je bilo nešto manje mrzlo, između minus 4 i minus 5 stupnjeva Celizijusevih. No, treba napomenuti kako cijeli dan temperatura u unutrašnjosti nije prelazila Celzijevu ništicu. Pravi studeni dan.

Ostajemo u polju visokog tlaka, prizemno, no zbog ciklone koja će se premiještati Sredozemljem, kao i frontalnog sustava koji će nas okrznuti sa sjevera, po visini će biti vlažnog zraka zbog kojeg će biti više oblaka, a na Jadranu i u gorju mjestimice moguće i slabih oborina.

U takvim okolnostima, subotnje jutro će biti umjereno do pretežno oblačno i svakako hladno. Na sjeveru zemlje i u gorju pri tome može biti i slabih oborina, uglavnom na granici snijega i kiše, koja se pak može i smrzavati u dodiru s tlom. Temperatura će se spuštati i do sedam stupnjeva ispod ništice, dok će na Jadranu biti između četiri i devet stupnjeva, ali u plusu. Uz više oblaka moguća isto koja kap kiše. Puhat će mjestimice umjeren istočnjak i jugo.

Poslijepodne će vrijeme biti više oblačno, ali moguća su ponegdje i sunčana razdoblja. Dakle promjenjivo, malo manje hladno nego u petak, a očekuje se tek koji stupanj iznad nule.

S obzirom da počinje advent, vrijeme i ugođaj bit će primjereni. U Slavoniji se u subotu očekuje djelomice sunčano vrijeme, uz promjenjivu naoblaku i također hladno uz temperaturu do najviše 3 stupnja Celzijeva.

I u gorju će biti manje hladno nego u petak, čak između 7 i 8 stupnjeva toplije. Očekuje se tempratura između dva i pet stupnjeva Celzijevih. Povremeno može biti slabih oborina, poslijepodne uglavnom kiše.

Isto mjestimice i na sjevernom Jadranu, odnosno više prema otocima. Puhat će slab do umjeren istočni vjetar i jugo, a cijeli dan izmjenjivat će se sunce i oblaci. Na moru će se mjeriti oko 12 ili 13 stupnjeva.

I u Dalmaciji će u subotu većinom biti djelomice sunčano, no uz promjenjivu naoblaku postoje šanse za koju kap kiše. Očekuje se povremeno umjeren istočnjak i jugo, a temperatura će se u najtoplijem dijelu dana kretati između 10 i 15 stupnjeva.

U nedjelju će temperatura ponovno porasti, i to osjetno. Tako će u idućem tjednu često danju biti oko 10 stupnjeva. Očekuje nas promjenjivo vrijeme, uz povremenu slabu kišu, u nedjelju u gorju, a početkom tjedna i drugdje. Uz slab vjetar, u utorak će ponegdje biti i magle.

I na Jadranu će biti promjenjivo i toplije, povremeno s kišom koja će biti češća u ponedjeljak i u noći na utorak. Puhat će uglavnom umjereno jugo i jugozapadnjak, a bit će relativno toplo.

Očekuju nas slabe oborine i još dosta hladna subota, a onda osjetno topliji prvi dani prosinca.

dnevnik.hr