Srpkinja provocira u Dubrovniku: 'Ovo je Srbija, ovo je srpski grad...'

Srpkinja provocira u Dubrovniku: 'Ovo je Srbija, ovo je srpski grad...'
Društvenim mrežama kola video turistkinje iz Srbije u Dubrovniku koja hoda Stradunom i govori kako je to srpski grad.

"Ovo je srpski grad Dubrovnik. Osnovala su ga srpska plemena Travunjana, Zahumljana i Konavljana i dala mu ime Dubrava po gustoj, hrastovoj šumi", kaže Vesna u videu dok hoda Dubrovnikom.

"Pitaju me kako se osecam u Dubrovniku? KAO SVOJ NA SVOME! Ovaj grad osnovala su srpska plemena Travunjani, Zahumljani i Konavljani i dala mu ime Dubrava po gustoj hrastovoj šumi. U ovom gradu oduvek se govorio prvo srpski jezik, potom italijanski, a onda u manjem broju neki ostali jezici. Naravno, o novokomponovanim jezicima nije bilo ni reći. Ovde je na srpskom jeziku srpske knjige štampala Srpska dubrovacka štamparija a najveći dubrovački pesnik beše Srbin Ivo Gundulić."

Odšetala je Vesna i do Cavtata pa je i tamo ustvrdila kako je riječ o srpskom tlu.

Osim što je velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gundulića proglasila Srbinom, ova je turistkinja očito preskočila dio povijesti o srpsko-crnogorskoj agresiji na Dubrovnik i njegovu okolicu koja je počela krajem rujna 1991. i trajala do svibnja 1992. godine. U napadima neprijatelja poginulo je 92 civila, 417 branitelja, 11 pripadnika Narodne zaštite te trojica vatrogasaca.

"Bolje radite nešto korisno umesto što širite propagandu! Nepotrebo dižete tenzije! Ponašajte se kao turista, a ne kao provokator!" jedan je od komentara koje je Vesna s pravom dobila.

 

vijesti.hr