SRBIJA ĆE PRISTATI NA IZRUČENjE PARAVINJE HRVATSKOJ

Foto HRT
"U skladu sa europskim konvencijama, okrivljeni se izručuje zemlji u kojoj je počinio teže kazneno delo i Ministarstvo pravosuđa Srbije će se sa tim suglasiti", navedeno je u saopćenju.

Paravinja je 2002. godine pred Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja. Za njim je 2007. godine raspisana međunarodna poternica.

Dragan Paravinja, koji je nedjelju uhićen u selu Donji Srđevići kod Srpca nakon četvorodnevne potrage, priznao je da je ubio maloljetnu Antoniju Bilić, koja je posljednji put viđena 7. lipnja. On je u svom priznanju naveo lokaciju na kojoj je bacio tijelo maloljetnice. Pošto je saznao da ga traži hrvatska policija, Paravinja je pobjegao u BiH, gdje je uhićen u nedjelju.

Ministarstvo pravosuđa Srbije podsjetilo je da je od Interpola Hrvatske 2007. godine obaviješteno da je Paravinja, državljanin Hrvatske i da prema Ustavu ne može biti izručen niti hrvatski nadležni ograni mogu da postupaju po zahtjevu Srbije.

Paravinja je danas prebačen u zatvor Kula u Istočnom Sarajevu nakon što mu je Osnovni sud na Sokocu odredio pritvor na osnovu potjernice za silovanje od 2005. godine.

Hrvatska policija danas je na lokaciji slapa Brljan na rijeci Krki i Ćorića jezera u Hrvatskoj organizirala potragu za tijelom Antonije Bilić. Zamjenik direktora Uprave policije Hrvatske Milijan Brkić nije želio komentirati kako je Antonija Bilić navodno bila silovana pa potom zadavljena i bačena u rijek.

Srna