Sramotna inferiornost hrvatske ljevice u zaštiti Hrvata u BiH

Gojko Šušak

Pa bi otpao i kompromisni prijedlog Josipovića da u BiH bude 20 do 30 umjesto dosadašnja 124 biračka mjesta. SDP je za to da se glasuje samo u četiri diplomatska predstavništva! Milanović bi opseg glasovanja smanjio 30 puta, a Josipović četiri do šest puta. Uoči mogućeg skorog ulaska Hrvatske u EU (od Bruxellesa SDP po instinktu slugana traži podršku za eliminaciju dijaspore na izborima!), kao i skorog ustavnoga preustroja BiH, poručuju kako je njihova briga za Hrvate u BiH simbolična kao što simboličnim hoće učiniti i njihovo glasovanje.

Naravno, čestom Dodikovu gostu, srbijanskom ljevičarskom predsjedniku Tadiću ne pada na pamet da se rezervirano drži prema Srbima u BiH kao što se prema Hrvatima u toj zemlji drže dva najmoćnija ljevičara u Hrvatskoj, koji Tadića obožavaju. Ta sramotna inferiornost hrvatske ljevice, naglašena uoči sudbonosnih odluka o budućnosti Bosne i Hercegovine, ostavlja Bošnjacima, Srbima i svjetskim moćnicima odriješene ruke da, što se Hrvatske tiče, sa BiH i Hrvatima u njoj mogu raditi što žele!

Bez dokaza optužen za zlotvorstvo

Ovih dana navršava se 12 godina odkako je umro još uvijek napadani Gojko Šušak. Osobno sam ga poznavao i ostao mi je u lijepoj uspomeni kao vedra, duhovita i moralna osoba, koju su najviše voljeli – branitelji. Bio je ministar obrane, ali i puno više od toga. O skrbi za borce na bojištima, a i poslije oslobođenja, pričali su mi mnogi ratnici različitih profila – od vrsnoga književnika koji je od početka bio dragovoljac do mladića iz moga sela. Uz te ljudske osobine, nemjerljiv je njegov udio u obrani zemlje, a baš nijednim dokazom u njegovo zlotvorstvo nisu me uvjerili oni koji taj mit proizvode otkad se Šušak vratio u Hrvatsku. Kakve “argumente” možete očekivati od novinara New York Timesa Davida Bindera koji je pisao hvalospjeve o Draži? Od kolumnista pročetničke beogradske Politike Miljenka Jergovića, “hrvatskog književnika” koji političare u Hrvatskoj dijeli na Josipovića i klerofašiste? Od “mirotvoraca” koji su Hrvate odvraćali od obrane od četnika, a sada traže da se iz naziva jedne zagrebačke ulice ukloni Šuškovo ime!? Od Zorana Pusića koji bi iz Ustava izbrisao zabranu obnove Jugoslavije? Zbog takvih i sličnih ljudi i njihovih nauma Šušak i jest bio ministar obrane!

vecernji list