Sporazum SDP-a i HDZ diskriminira i ponižava Hrvate iz BiH

Glavni politički predstavnici Hrvata iz BiH ocijenili su diskriminirajućim i ponižavajućim sporazum između HDZ-a i SDP-a o ustavnim promjenama u Hrvatskoj po kojima će Hrvati u BiH na izborima za institucije vlasti u Hrvatskoj glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH te će se na tri ograničiti broj zastupnika izabranih u dijaspori.

"U principu, ako će glasovati samo u konzularnim predstavništvima, na određeni način radi se o ponižavanju ovdašnjih birača. A kada je u pitanju ograničavanje broja zastupnika, osobno mislim da ih treba biti puno više", rekao je za potpredsjednik Vijeća ministara i član Predsjedništva HDZ-a BiH Dragan Vrankić. Dodao je da su mnogi Hrvati iz BiH odlučili stati u obranu Hrvatske kada se ona stvarala, a to se danas zaboravlja.

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar prenio je službeno stajalište stranke da sporazum diskiminira Hrvate u BiH.

"Ovaj sporazum je diskriminirajući prema Hrvatima iz BiH. Ograničavanje prava glasovanja svedeno u diplomatsko-konzularna predstavništva zapravo onemogućava pravo glasa državljanima izvan Republike Hrvatske, napose u BiH. Ograničavanje pak na tri izabrana zastupnika dovodi do toga da glas Hrvata izvan Republike Hrvatske vrijedi manje", rekao je Vegar. Po njegovim riječima, sporazum između HDZ-a i SDP-a o ustavnim promjenama "suprotan je preambuli Ustava Republike Hrvatske koji Republiku Hrvatsku definira kao državu hrvatskog naroda i svih njezinih građana".

I tijekom ovotjednih razgovora u Zagrebu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kritizirao je smanjivanje broja mjesta za glasovanje te uvođenje fiksne kvote zastupnika izabranih u dijaspori.

U BiH se na posljednjim predsjedničkim izborima 2010. i izborima za Hrvatski sabor 2007. glasovalo na 124 biračka mjesta. Na posljednje predsjedničke izbore izašlo je oko 100.000 birača, a tri godine prije iz 11. izborne jedinice, ponajviše glasovima Hrvata iz BiH, izabrano je pet zastupnika u sadašnji saziv Hrvatskoga sabora.

hina