Spomen na žrtve Blajburga

Ante Mirkut, Nikica Martinović i Franjo Vranković polažu prvi vjenac na blagdan Svih svetih 1951 god na grob hrvatskih vojnika.

Žalosno pok. Franjo Vranković rođeni Posušak-točnije Broćanac kraj Posušja. U povlačenju Križnog puta i Blejburga,na svu sreću ostao je živ prolazeći komunističku tragediju. Kao što piše da je jedan među prvima sudionicima podizanjem spomenika „Blejburških“ žrtava komunizma. Proslog stoljeca poslije Kavranove akcije uspjeva pobjeći UDBI, jer je jedan od sudionika Kavranove grupe. Zahvaljujući Bogu i njegovoj sposobnosti da ga ne uhapse ka ostale Kavranove suborce. Tada kao politički azilist odlazi u Ameriku,gdje više od 40 godina živii u Chicagu da negdje koncem 2007 god.dolazi u svoju rodnu grudu Posušje Hercegovinu. I tako nakon godinu i par miseci polovicom sječnja 2009 god odlazi s ovog svijeta. Znači u Božijem miru i blagosovu ostavlja svoje ostatke u ljubljenoj Domovini,nakon toliko teške i žalosne muke. Važno je spomenuti kako je pokojni Franjo jedan od začetnih sudionika Blajburg spomenika žrtvama komunizma. Bog im bio u pomoći svim palim žrtvama u ovom Domovinskom i onom NDH-a ratu. Pozdrav od pok. Franje njegove sestre moja pok.punica, zeta Ivana Beslic ----ujko moje supruge Blagice Beslic, koja se još nalazi u Chicagu s moja 2 sina, i obitelj šura Pero Galic s obitelji-Ivan Galic-Branko Galic sestrići pok. Franje Vrankovića, isto tako cijele rodbine u Posuškom Broćancu,bratovoj obitelji Vranković, i sastrinoj obitelji Galić, čast i slava legendi i naša sućut.

 

Hrvatska u svojim povjesnim granicama:

Počeci usmjeravanje oružanog otpora. Pokretači drugog svijetskog rata bile su vodeće fašističke stranke: Njemačka,Italija i Japan. Naziv fašizam, nastao je u Italiji. Njegov istoznačnik u Njemačkoj zvao se nacizam,a u Japanu militarizam u unutarnjoj i ekspanzija u vanjskoj politici. Pojava i pobjeda fašizma u Italiji, Njemačkoj raspoloženja u redovima demokrata,humanista i pacifista u mnogim zemljama svijeta. Oni su, braneći čovjeku slobodui ljudsko dostojanstvo,branili ujedno slobodu i dostojanstvo svojih naroda. Kao antifašisti osuđivali su fašizam zbog njegove nedemokratičnosti,nehumanosti,kulturocidnosti i ratne orijetacije. Njihov demokratski antifašizam bio je u Hrvatskoj. Podržavatelji antifašizma-prema instrukcijama iz Kominterne-bili su komunisti. Njihov boljševički antifašizam nije bio isto što demokratski antifašizam Staljinov boljševizam (komunizam) bio je u stvari fašizam. Kao što su Hitler i Musolini bili diktatori tako je i Staljin bio diktator.

Spomenik žrtava na Blejburgu 1945 godine u svibnju.

IVAN BEŠLIĆ Gane.