FOTO  Split: Svečano obilježena dvadeset šesta obljetnica IX bojne HOS-a.

hos, Split

Program proslave počeo je na groblju Lovrinac gdje su na središnjem križu i braniteljskome groblju položeni vjenci i zapaljene svjeće u čast 46 hosovaca koju su za Hrvatsku dali ono naj svetije to je svoj život.

Vjence su položili roditelji poginulih branitelja, pripadnici IX bojne HOS-a, zatim kordinacija braniteljski udruga, izaslanstvo županije sa dožupanom Lukom Brčićem, izaslanstvo HDZ sa Petrom Škorićem, izaslanstvo branitelja Petrinje, HSP Splita i ostala izaslansta i udruge. Nakon toga vjenci su položeni i na spomenik HOS-a u ulici Ruđera Boškovića, a nakon toga uslijedila je sveta misa u crkvi svetoga Ante u Poljudu koju je predvodio don Mate Munitić.

Ljepo je jučer bilo vidjeti momke i cure postrojene u crnin uniformama i koji su među prvima stali na branik domovine i koji su dali veliki obol u staranju Hrvatske države koja je stvorena na krvju i znoju branitelja.

Nekima i danas smeta staro Hrvatski pozdrav za dom spremni da nije bilo toga pozdrava i tih hrabrih cura i momaka ne danas bi  bilo ni Hrvatske.

Hrvatski branitelji nisu izvršili agresiju na nikoga ali su branili svoj dom i domovinu pa zašto onda napadi i prozivanja? Mnogima ne smetaju spomenici srpsih agresora koji se nalaze po Hrvatskoj i koji veličaju četništvo, a smeta im taj staro Hrvatski pozdrav i to još iz doba Šubića i Zrinskog. Proslava se  nastavila domjenkom u Sky baru do kasnih noćni sati bez izgreda časno i dostojno kako i dolikuje hrabrim Hosovcima i Hrvatskim braniteljima obranbenog domovinskog rata.

Tekst i foto by:Ivica Lozina.