Šokirani poništenjem natječaja za autocestu 5C

koridor 5c, autocesta 5c, Slavonija, koridor 5c, autocesta 5c, Beli Manastir - Osijek
Zastupnik Krešimir Bubalo (HDSSB) zatražio je na sjednici Sabora očitovanje ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića i predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta jer je, kako je rekao, ostao šokiran kada je pročitao da je HAC poništio natječaj za izvođenje radova na autocesti od Belog Manastira do Mosta Drava, na dionici Beli Manastir - Osijek, jer se dva puta tijekom natječaja mijenjala dokumentacija. "Tko je krivac zato što će koridor 5C čekati 2020. godinu? Za nas je to nemoguće", naglasio je Bubalo, koji je kritizirao i loše međunarodne odnose s Mađarskom.

Podsjetimo, HAC je poništio natječaj za izvođenje tih radova, obrazloživši to time što nisu željeli riskirati s probojem rokova gradnje, što bi posredno dovelo u pitanje povlačenje novca iz fondova EU-a te eventualno svaljivanje cijelog troška na HAC. Najavili su ponovljeni natječaj na kojem će HAC i Mađarska zajedno pokušati doći do sufinanciranja iz fondova EU-a, i to za cijelu dionicu Most Drava - Mohač. Novinarima predstavnici HAC-a nisu obrazložili kako to da su u natječaju bili propisani rokovi koji su se dva puta pokazali prekratkim i da se nije vodilo računa o obujmu operacije dovoza materijala na trasu.

Za ministra Hajdaš Dončića, koji je jučer boravio u Osijeku, ovo je pak jedna od boljih odluka Uprave HAC-a.

- HAC je do sada previše bio građevinska tvrtka, sada kada je objektivno u nas završeno s cestogradnjom oni se moraju preorijentirati u ulogu konzultantske tvrtke koja će svoje iskustvo nuditi drugima. No, jasno kako se za nove investicije okrećemo izvorima u europskim fondovima - rekao je ministar ponovivši kako ćemo u zajednički projekt s mađarskom stranom jer je potrebno napraviti zajedničku studiju zaštite okoliša.

- A mađarska strana ionako neće do 2017. godine doći do hrvatske granice, rekao je ministar Hajdaš Dončić.