Snježni pokrivač zabijelio najudaljeniji hrvatski otok

Snježni pokrivač , Palagruža, prvi put u povijesti
Snježni pokrivač zabijelio je u utorak najudaljeniji hrvatski otok Palagružu prvi put od 1952., otkako su počela meteorološka mjerenja, objavio je Crometeo-portal za motrenje i prognozu vremena.

"Palagružu, gdje je i metereološka postaja, danas je zabijelio snježni pokrivač debljine tri do četiri centimetra. To je prvi put da je na tom otoku nastao snježni pokrivač u povijesti meteoroloških mjerenja koja su službeno počela 1952. godine", rekao je za Hinu urednik i osnivač Crometeo-portala za motrenje i prognozu vremena Rade Popadić.

Po njegovim riječima, i prije je snijeg znao katkad padati na Palagruži, ali se na tom otoku nikad nije stvorio snježni pokrivač.

Crometeo-portal navodi da se postavlja pitanje kako je moguće da snijeg danas u Dalmaciji nigdje ne pada, osim na Palagruži, gdje se najmanje očekuje, ali za to postoji objašnjenje.

Jezerski snijeg (Lake effect snow) u svijetu je poznat prirodni fenomen u kojemu iznimno hladan i suh arktički zrak sa sjevera Kanade dolazi do Velikih jezera. Dok zračna masa prelazi preko vodenih površina jezera, obogaćuje se vlagom i nastaju oblaci koji donose obilan snijeg južnim obalama jezerskog područja. Slično se dogodilo danas na Palagruži, objašnjava Crometeo-portal i dodaje kako preko Jadrana prolazi vrlo hladan i suh kontinentalni zrak.

Dok je na našoj strani Jadrana suho i pretežito sunčano, zrak se nad Jadranom obogaćuje vlagom te se od otvorenoga mora prema Italiji počinju stvarati oblaci koji najčešće donose snijeg talijanskoj obali Jadrana, a u ovom slučaju čak i na otvorenome moru jer su temperature zraka toliko niske da snijeg uspijeva stići sve do površine mora. To su iznimno rijetke meteorološke situacije, navodi Crometeo objašnjavajući današnji snježni pokrivač na najudaljenijemu hrvatskom otoku Palagruži.