'Sniženje' u Dubrovniku: Malo pivo 'samo' 33 kune!

Nadavni napisi u medijima o visokim cijenama na našoj obali potaknuo je i velik broj građana da podijele svoja neugodna iskustva u kojima su se osjećali prevarenima.

''Bio sam na kruzeru s pet zvjezdica i pio pivo od četiri decilitra koje sam platio oko pet eura (oko 36 kuna), a dođem u Dubrovnik i malo Ožujsko pivo (0,33 dL) platim 33 kune. Mjesto se ne bi moglo čak ni zvati lokalom, ima oko šest stolova vani, a nalazi se ispod zidina na jugoistočnoj strani s natpisom Cold drinks'', ispričao je za Večernji list Vlado Kovač iz Zagreba.

Turisti su u Dubrovniku već navikli na šokantno visoke cijene i svi će reći da to i nije neka novost. No ove se godine ruše i te granice.

Tako Večernjak piše da se cijene domaćega točenog piva od 0,5 dL kreću od 25 do 40 kuna, dok je cijena stranog piva od 35 do 40 kuna. Skupa je i hrana, ćevapi stoje 50 kuna. Kugla sladoleda u slastičarnici stajat će vas nevjerojatnih 10 kuna.

''U tržišnoj ekonomiji i privatnom poduzetništvu svaki subjekt ima pravo formirati cijene onog što prodaje. Kako ih odredi, tako će i proći, no sam procjenjuje isplati li mu se to ili ne, a na nama je da biramo gdje ćemo kupiti. Zato valja proučavati cijene'', objasnila je Jadranka Kolarević, predsjednica Društva Potrošač.