Slučaj bez presedana : Goli otok europska gay destinacija

gay turizam, homoseksualci, homoseksualnost, prava LGBT zajednice
Gay European Tourism Association procjenjuje da je u Europi oko 22,6 milijuna homoseksualaca koji godišnje na putovanja troše između 48 i 52 milijuna eura. LGBT turistička industrija predstavlja godišnji prihod od 65 milijardi dolara samo u SAD-u.
Babić je, naime, osmislio koncept pod nazivom Goli otok - European Gay Resort Croatia, kojim bi država ovu svoju neiskorištenu i zapuštenu imovinu stavila u funkciju na malo drugačiji način od uvriježenih prijedloga poput osnivanja spomen područja.

- Poštujem sve prijedloge koji žele Goli otok pretvoriti u spomen područje, ali smo isto tako mišljenja da Hrvatska i njezini građani ne mogu živjeti samo od prošlosti i spomenika, kazao je Babić pojašnjavajući zašto je na natječaj DUUDI-ja Projekti 100 poslao upravo ovaj koncept.
Zatvoreni sadržaj

Prema Babiću, European Gay Resort Croatia bi bio zatvoreni turistički sadržaj namijenjen rekreaciji, odmoru i druženju LGBT osoba iz cijeloga svijeta. Ovakva vrsta resorta privukla bi brojne turiste LGBT populacije željne sunca, mora, dobre zabave, novih poznanstava i druženja s osobama slične orjentacije, smatra predsjednik Ekološko socijalnog foruma.

- U Hrvatskoj se trenutno pojedine turističke destinacije nazivaju »gay friendly« mada nije do kraja jasno što ova sintagma znači i ima li ona uvijek isto značenje. Ovi argumenti pokazuju da je u Hrvatskoj najbolji oblik turističke ponude za LGBT osobe upravo resort zatvorenog tipa kakav bi bio European Gay Resort Croatia. Takav resort bi bio prava svjetska destinacija, dakle nešto što bi prelazilo okvire naše zemlje.
Hrvatskom turizmu trebaju takvi projekti jer se stalno dokazuje, a i ovogodišnja sezona je pokazala, da ne možemo imati turizam iz »70-ih godina« već se moramo specijalizirati, istaknuo je Babić navodeći kako Gay European Tourism Association procjenjuje da je u Europi oko 22,6 milijuna homoseksualaca koji godišnje na putovanja troše između 48 i 52 milijuna eura. LGBT turistička industrija predstavlja godišnji prihod od 65 milijardi dolara samo u SAD-u prema podacima Community Marketing & Insight, a prema podacima Witeck Combsa u svijetu ima potencijal od preko 600 milijardi dolara godišnje.
Ekološki standardi

Pojašnjavajući zbog čega upravo Goli otok smatra pogodnom destinacijom za ovakav vid turističke ponude, predsjednik Ekološko socijalnog foruma je istaknuo kako po pitanju prava LGBT zajednice najveći prtoblem leži u mentalitetu ljudi, odnosno svojevrsnom otporu ljudi. No otok je idealan jer je izdvojen, ali opet na vrlo dobrom položaju. S ove lokacije moguće je organizirati izlete i krstarenja po čitavom Jadranu, sve do Dalmacije i Dubrovnika. Blizina otoka Krka, Cresa i Raba također otvara brojne mogućnosti povezivanja s turističkom ponudom tih destinacija, a tu je i blizina Zračne luke Rijeka. Moguća je i izgradnja marine te brojnih drugih sportskih sadržaja. Prilikom realizacije projekta European Gay Resort vodila bi se briga o zaštiti okoliša te bi se u projektu ugradili najviši ekološki standardi.

Inače, ova udruga je ideju resorta namijenjenog turistima LGBT orijentacije predstavila već lani, kada su o njoj pisali i ministru turizma Darku Lorencinu, međutim, povratne informacije nije bilo, reći će Babić.

Sada je na potezu DUUDI.

Hrvatskoj mizerna dvojka

Prema International Gay Guide Travel indeksu koji se objavljuje svake godine i koji kategorizira pogodnost zemalja za LGBT turizam, Hrvatska se nalazi na 44. mjestu, istaknuli su u udruzi Ekološko socijalni forum. Pojasnili su kako se prema ovom indeksu ocjenjuje 14 kategorija koje se vrednuju ocjenama od šest, što je najbolja ocjena, do minus jedan. Najbolju ocjenu, i to skromnu dvojku, Hrvatska je dobila u kategoriji legislative koja brani nasilje nad LGBT osobama, a najslabiju, dakle minus jedan, u kategoriji odnosa lokalnog stanovništva prema gay populaciji.

novilist.hr