Slovenski umirovljenici dobivaju besplatan prijevoz

Slovenski umirovljenici dobivaju besplatan prijevoz

'Rijetki su petci' kad u hramu slovenske demokracije neki zakonski prijedlog prođe bez glasa protiv, no upravo se to danas dogodilo s prijedlogom da umirovljenici i svi stariji od 65 godina koji nisu u radnom odnosu od sredine iduće godine dobiju pravo na besplatan prijevoz.

Za izmjene zakona o cestovnom prijevozu kojim se određuje da od 1. srpnja iduće godine umirovljenici imaju pravo na besplatan međugradski javni prijevoz, glasovalo je 75 prisutnih zastupnika u parlamnetu, a nijedan glas nije bio protiv, piše index.

Za zakonske izmjene izborila se nekadašnja premijerka, a u sadašnjoj vladi ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek koja je nakon izglasavanja rekla da je vrlo zadovoljna jer su umirovljenici zbog niskih primanja deprivilegirana društvena skupina, pa će im rezanje troškova prijevoza i mobilnost dobro doći, ali i zato jer je to korak prema većem korištenju javnog prijevoza, čime se smanjuje ugljični otisak Slovenije, a sredstva prometa racionalnije koriste.

Prihvaćanje zakona ipak nije prošlo bez amandmana, pa je tako prošao i prijedlog četiriju stranaka, dvije iz opozicije i dvije iz vladajućih, da besplatni javni prijevoz dobiju i slovenski branitelji (veterani rata za osamostaljenje), te najuspješniji učenici-sportaši i invalidi u kolicima.

Bratušek vodi stranku SAB koja kao jednu od glavnih ciljnih skupina u biračkom tijelu ima umirovljenike kojih je 550 tisuća i čine važan dio aktivnih birača, često presudnih na izborima.

Za umirovljeničke glasove inače se u Sloveniji najviše bori Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) sadašnjeg ministra obrane Karla Erjavca koji je zadnjih dvadesetak godina na raznim dužnostima u svakoj vladi jer djeluje kao "jezičac na vagi" u različitim koalicijama.