Slovenska vlada žičanu ogradu na granici ne namjerava ukloniti prije jeseni

ograda, Mađarska, granični prijelaz, izbjeglice, izbjeglice, Zoran Milanović, izbjeglice iz Sirije, Mađarska, izbjeglice, imigranti, slovenska policija, granica, slovenska tv, imigranti, ilegalni imigranti, izbjeglice, ograda, Vlada Slovenije, Slovenija, granični prijelazi, granice, Slovenija, Vlada Slovenije, izbjeglice, Hrvatska i Slovenija, žičane ograde, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, izbjeglice, imigranti, žičane ograde, žičane ograde, izbjeglice, žičana ograda, nove migracijske krize, Slovenija

Prepreke na granici s Hrvatskom, postavljene lani zbog opasnosti od ilegalnih prijelaza migranata, ostaju do daljnjega, jer je stanje s izbjeglicama u Grčkoj i Makedoniji još uvijek nestabilno, odgovorila je danas slovenska vlada na upite o tome kad će se žičana ograda ukloniti budući da je tzv. balkanska migracijska ruta zatvorena početkom ožujka, a tranzit izbjeglica gotovo zaustavljen.

Od početka ožujka ove godine, kad je zatvorena tzv. balkanska izbjeglička ruta, u Sloveniji su zabilježana samo dva prijelaza manjih skupina migranata u Sloveniju tzv. zelenom granicom iz Hrvatske, mimo službenih graničnih prijelaza, barem prema javno objavljenim podacima policije.

"Sve daljnje odluke o postavljenim tehničkim preprekama ovise o razvoju događaja i rizicima zbog kojih su i postavljene", odgovorio je u srijedu ured za odnose s javnošću slovenske vlade, na pitanja medija u vezi s ranijim izjavama da će u slučaju smirivanja stanja s izbjeglicama prepreke možda biti uklonjene početkom jeseni.

Iako je Europska unija postigla načelan dogovor s Turskom o zaustavljanju izbjegličkog vala prema Europi, a na makedonsko-grčkoj granici je postavljena ograda, u Ljubljani upozoravaju da stanje u Makedoniji još nije potpuno stabilizirano, da se u Grčkoj još uvijek nalazi oko 50.000 izbjeglica koji se nadaju da će doći do srednje Europe i svojih konačnih željenih destinacija te da dotok izbjeglica iz Turske u Grčku nije potpuno zaustavljen.

Prema informaciji slovenske vlade, na zajedničkoj kopnenoj granici s Hrvatskom, koja je duga 671 kilometar, trenutno je postavljeno 176 kilometara žičane ograde koja se na nekim mjestima zamjenjuje metalnom panel-ogradom, osobito ondje gdje granica prolazi kroz naselja i u krajevima s jakom turističkom ponudom, dok se na mjestima gdje tehničkih prepreka nema provode druge mjere i pojačani nadzor jer izbjeglička kriza još nije u cijelosti riješena.

Ured slovenske vlade pri tome je naveo kako granicu između Srbije i Mađarske, po njihovim podacima, još uvijek ilegalno prelazi više stotina ljudi dnevno, što je dokaz da mjere fizičke zaštite od ilegalnih ulazaka migranata i izbjeglica same po sebi nisu dovoljne.

Kroz Sloveniju je od prošle jeseni do ožujka prošlo više od pola milijuna izbjeglica na putu prema Austriji, Njemačkoj i skandinavskim zemljama, ali je vrlo mali broj u Sloveniji zatražio azil. Slovenija je nedavno primila prve dvije manje skupine izbjeglica iz Grčke i Italije, u sklopu dogovorene relokacije iz pretrpanih kampova u tim zemljama, prema prihvaćenim kvotama.

Hina