Slovenija poslala diplomatsku notu zbog memoranduma

Hrvatska, Ljubljanska banka, Zagreb, diplomatska nota, Slovenija, Ljubljanska banka, hrvatske banke, presuda, Zagrebačka banka, nova kriza, Zagreb, Ljubljana, Veliko vijeće ECHR-a , Ljubljanska banka, štediše, Europski suda za ljudska prava, Europski sud
Notu je veleposlanstvu u Ljubljani predao vršitelj dužnosti direktora za bilateralu i europske poslove u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Tadej Rupel.

Odgovor Ljubljani: Hrvatska poštuje Memorandum iz Mokrica

Kako je u priopćenju za javnost navelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, on joj je tom prigodom izrazio 'razočaranost što Hrvatska još uvijek nije osigurala dosljednu primjenu memoranduma o razumijevanju' iz Mokrica niti 'obustavu sudskih postupaka glede prenesenih depozita pred hrvatskim sudištima, do konačnog rješenja tog pitanja'. 'Slovenija je ratifikacijom pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om još u travnju ove godine ispunila svoj dio obveza iz memoranduma, dok Hrvatska to nije učinila jer unatoč dogovoru u memorandumu svi postupci (protiv Ljubljanske banke) pred hrvatskim sudovima teku dalje', priopćeno je iz slovenskog MVP-a.

Ljubljana očekuje da će se problematika prenesenih deviznih uloga Ljubljanske banke u Zagrebu rješavati u okviru sukcesije, a ne pred hrvatskim sudovima, kako i proizlazi iz memoranduma iz Mokrica, dodaje se u priopćenju. Za slovensku stranu je uz to neprihvatljiva interpretacija da Hrvatska memorandum nije prihvatila kao obvezujući dokument međunarodnog prava, navedeno je u priopćenju za javnost slovenskog ministarstva vanjskih poslova u vezi s predajom demarša o Ljubljanskoj banci.

hrt.hr