Slovenija na granicu s Hrvatskom postavlja još 40 kilometara ograde

Slovenija na granicu s Hrvatskom postavlja još 40 kilometara ograde
Slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je tamošnje Mnistarstvo javne uprave 9. srpnja potpisalo i objavilo odluku o dodjeli ugovora za isporuku i gradnju privremenih tehničkih prepreka za granicu s Hrvatskom dužine oko 40 kilometara. Posao je dobila tvrtka iz Srbije.

Privremene tehničke prepreke omogućuju učinkovitu zaštitu vanjske schengenske granice, zaštitu ljudi i njihove imovine. Postavljanje je u skladu s prihvaćenim planom koji ima stupanj tajnosti, tako da vam ne možemo dati detaljnije informacije. Možemo reći da ih postavljamo tamo gdje je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim područjima zamjenjujemo ih zbog ozljeda. Kada, gdje i u kojoj mjeri, odlučuje se na temelju konkretnih procjena i prijedloga policije.Trenutačno je ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehničkih barijera", govori za Večernji list Vesna Mitrić iz slovenskog ministarstva.

Novu kilometarsku ogradu Slovenija opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu posljednjih dva mjeseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti. Na natječaju je izabrana tvrtka Legi-SGS sa sjedištem u Beogradu koja je spremna postaviti ogradu za oko 4,8 milijuna eura.

Slovenija je 'žilet žicu' počela postavljati 2015. godine za vrijeme migrantske krize i od tada je ima ne 50-ak lokacija. Slovenski mediji javljaju da je vlada na postavljanje ograde potrošila oko 6,6 milijuna eura.

Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je i povećanje broja policajaca i vojnika na sprečavanju ilegalnih migracija "balkanskom rutom", a iz zraka će im pomagati dronovi. Početkom srpnja organizirane su i zajedničke ophodnje slovenske i talijanske policije. Šarec je rekao i kako bi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom i BiH morla više učiniti na suzbijanju ilegalnih migracija ako se želi pridružiti schengenskom podrućju.

"Naša je policija uspješna u zaustavljanju ilegalnih migranata i u njihovu vraćanju u zemlje odakle su ilegalno ušli u Sloveniju, no ključni su problem on oni koji im u tome pomažu i provode ih preko granice", rekao je Šarac.

U Sloveniji se boje da bi ih zatvaranje granice s Italijom moglo pretvoriti u "džep" za tisuće migranata. Slovenska je policija u prvih pet mjeseci privela oko 2600 ilegalnih migranata, 1400 više nego u istom razdoblju lani. Najviše je Pakistanaca, Alžiraca i Marokanaca. U Hrvatsku je vraćeno 1500 migranata.

U MUP-u RH kažu da nisu zaprimili obavijest slovenskih institucija o postavljanju dodatnih 40 kilometara žice. Izračunali su i da Slovenija na granici ima žičane i panel-ograde na 193,9 kilometara.

"Vlada je donijela odluke o zaprječivanju 65 cestovnih komunikacija na državnoj granici s BiH i Srbijom. Dodatno je tehničkim preprekama i vratima na graničnim prijelazima zapriječeno još sedam lokacija, a u tijeku je i izrada šumskih prosjeka na Plješivici i drugim lokacijama na graničnoj crti radi poboljšanja vidljivosti državne granice", kažu u MUP-u i dodaju da se ogradama nisu i neće zaustaviti migracijska kretanja. Ulažu, kažu, značajne napore u jačanje suradnje sa svim državama duž tzv. istočno-sredozemnog, odnosno zapadno-balkanskog migracijskog pravca radi prevencije nezakonitih migracija prije nego što dospiju na hrvatsku granicu, piše Večernji list.