FOTO  Slivno: Svečano proslavljen blagdan svetog Trojstva

slivno

Sveta misa i procesija je započela u 10 i 30 h nošenjem gospina kipa koga su nosili Slivanski branitelji obranbenog domovinskog rata oko crkve i groblja, a nakon toga služena je svečana sveta misa.

Misno slavje je predvodio mjesni župnik fra Željko Tolić uz koncelebraciju dva župnika. U svojoj nadahnutoj propovjedi fra Željko je rekao :Ima jedna poučna priča kako se  neki hodočasnik uputio na hodočašće prema nekoj planini, a na vrhu te planine je bila jedna mala kapelica i dva kipa Isusa i blažene djevice Marije.

I dok je bio na putu koji je bio dug i naporan odjednom počne sjevati i grmiti, što je u planinama česta pojava . Okrene I ledena kiša tako da je bilo nemoguće ići naprijed. Dok je kiša padala hodočasnik je upravo prolazio kod planinarskog doma iz koga izviri domar i reče hodočasniku: Čovječe kamo ćeš po ovakim nevremenu stani i sačekaj da nevrijeme stane. Hodočasnik se nije dao zbuniti samo reče da ide na vrh planine prijatelju. Domar mu dobronamjerno reče da će nastaradati po tom nevremenu. Hodočasnik se nije dao pokolebati i reče :Tamo gdje je srce nije teško ni tjelu doći. Hodočasnik sa molitvom na usnama, Isusom i Gospom pred očima nastavi put kapelice na vrh planine. Dragi moji Slivanci vjernici, hodočasnici, dragi narode Božiji poput ovog hodočasnika iz ove priče i mi smo danas napustili svoj dom i kao i on kako bi se sa molitvom na usnama, I Isusom i Gospom pred očima uputili i došli ovoj stoljetnoj crkvi presvetoga Trojstva u Slivnu. Ja zaista ne znam koliko je Bog milosti ovoj crkvi prosuo i kakva je milosrđa ovdje učinio. Ne znam ni koliko se ovdje pod zagovorom blažene djevice Marije i pod zagovorom blaženoga svetoga Ante duhovnih i tjelesih ozdravljenja  dogodilo. Ne znam, ali znam da ovdje Bog nije škrtario. Idi u Slivno i pod ovim gospinim kipom pomoli se i na primjeru njenog života nadahni se. Došli smo jer srce tako hoće i diktira, i  kao što rekoh što srce hoće nije teško ni tjelu. Nismo mi pali iz svemira, ljudi smo vjere i potrebe. Potrebni smo Božije pomoći i Božijeg milosrđa. Stoga dragu moji Slivanci i Slivanjske, drage majke i djevojke drage moje Hrvatice i Hrvati gdje god da se molite Bogu tražite prvo  krajestvo nebesko. Kako kaže sveto pismo ostalo će van se nadoknaditi.

Nakon svete mise na kojoj je uz dosta vjernika iz svih Imotskih župa nazočio i ministar Goran Marić sa suprugom mnoštvo je krenulo svojim domoma da se pogoste i počaste.

Tekst i foto by:Ivica Lozina.