Slavonija i Baranja počele su bitku protiv komaraca

Slavonija i Baranja počele su bitku protiv komaraca i to, kao i u svakom ratu, i na operativnoj i na obavještajnoj razini.

Nakon što su saborski zastupnici HDSSB-a svojim amandmanima ukazali da u prijedlogu državnog Proračuna za 2016. nema predviđenih sredstava za niz ključnih slavonsko-baranjskih projekata i problema, pokazalo se da je među njima i provedba mjera dezinsekcije komaraca na području Osječko-baranjske županije. Time su vladajući, po uzoru na svoje prethodnike, iznova zanemarili činjenicu da je od travnja do listopada kvaliteta života stanovnika Slavonije i Baranje zbog najezde komaraca značajno ugrožena. Tome treba dodati i činjenicu da je u 2014. i 2015. godini na području Osječko-baranjske županije zabilježena i prisutnost tigrastog komarca, što znači i opasnost od pojave prijetećeg virusa zika među građanima. Isto tako, to utječe i na razvoj turizma. Pokazalo se i da tretiranje komaraca na određenim izoliranim područjima, kao što je Osijek, daje znatno lošije rezultate zbog ulaska komaraca u grad s drugih netretiranih područja.
Još nema povratne informacije

- Grad Osijek i Osječko-baranjska županija u tom su smislu podnijeli i zajedničku zamolbu Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, te Ministarstvu poljoprivrede, za financijsku pomoć iz državnog proračuna za 2016. godinu, za provedbu mjera dezinsekcije komaraca na području Osječko-baranjske županije, sukladno programima mjera kontrole komaraca dostavljenim jedinicama lokalne samouprave. Zamolbu su supotpisali gradonačelnik Ivan Vrkić i župan Vladimir Šišljagić, a u ime svih gradonačelnika i načelnika jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske županije, ali povratnu informaciju nemamo - rekao nam je Romano Kristić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb i prošle godine koordinator osječkog Stožera za obranu građana od najezde komaraca.

Kristić ističe i kako je 4 i pol milijuna kuna planirano za 2016. godinu u osječkom gradskom proračunu za tu namjenu. On podsjeća kako je u 2015. godini Vlada RH pomogla Gradu Osijeku s 4,5 milijuna kuna, a 2014. s pet milijuna.

- No, mi smo svjesni da se tretiranjem komaraca samo na području grada ne može riješiti problem pa smo se odlučili za zajednički nastup sa Županijom i to tako da se sredstva usmjere na Baranju. Time bi i Osijek indirektno profitirao, jer bismo time smanjili gustoću populacije koja ulijeće na gradsko područje, a znamo i da nam u Osijek 90 posto komaraca dolazi iz Kopačkog rita. Bez zajedničkog nastupa i tretmana na cijelom području nema rezultata - zaključuje Kristić.

Osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin, uz spomenutu inicijativu prema Vladi zajedno s Gradom, ističe i kako je Županija putem županijskog Zavoda za javno zdravstvo jedan projekt prijavila na europske fondove, dok je drugi u fazi prijave. Projekti se odnose upravo na tretiranje i nadzor komaraca, prvi je vrijedan 1,14 milijuna eura, a drugi milijun eura - rekao nam je Vulin.
Preskupo i za Vukovar

I u Vukovaru, gradu na dvije rijeke, Dunavu i Vuki, ne mogu si dopustiti da situaciju s komarcima prepuste slučaju. Gradska vlast je u proračun za 2016. godinu "ugradila" 1,5 milijuna kuna za stavku suzbijanja komaraca. Borba protiv komaraca (pre)skup je posao za gradski budžet pa Vukovarci pamte kako su svojedobno i sami preko uplatnica koje su dobili u svoje poštanske sandučiće sudjelovali u nemalom trošku za uništavanje letećih napasnika. Pomoć je Vukovar znao tražiti i od bivše vlade.

- Stavka za komarce u proračunu je 1,5 milijuna kuna, kao i prošle godine. Te smo, 2015. godine, zatražili cjelokupan iznos od ondašnje vlade RH, no dobili smo negativan odogvor. I ove godine ići ćemo prema Vladi, jer smatramo da se, nažalost, jedinice lokalne samouprave neće moći same boriti s najezdom komaraca. Ne bismo pritom htjeli da neki gradovi budu u podređenom položaju u odnosu na neke druge, jer su neki gradovi i prošle godine sredstva za suzbijanje komaraca dobivali, dok Vukovar, nažalost, nije bio među njima. Očigledno se gledala politička struktura na lokalnoj razini, što je nama u Vukovaru nepojmljivo - kazao je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček. On očekuje da će Oreškovićeva vlada "imati mnogo više razumijevanja" kada je u pitanju problematika tretiranja komaraca u gradu Vukovaru, ali i cijeloj istočnoj Slavoniji. Pojasnio je da će spomenutu sumu za tretiranje komaraca tražiti od Vlade, jer je riječ o prevelikom izdatku za vukovarsku gradsku blagajnu, a od traženih 1,5 milijuna kuna bili bi, dodao je, zadovoljni i bar s dijelom tog iznosa.

- S obzirom na to da Vukovar leži na dvije rijeke, od kojih je jedna golemi Dunav, suočeni smo s velikim problemom kad su u pitanju najezde komaraca - zakjučio je Pavliček.
Edukacija stanovništva

Građani nas upozoravaju kako su prvi napasnici već izletjeli iz legla. Tako nas Čepinčanin (iz Plješivičke ulice) upozorava kako je kod njega već od siječnja najezda komaraca.

- Fasada mi je prepuna komaraca, živim pokraj kanala u kojem je stajaća voda, jer kanal se čisti samo jednom u dvije godine. Ne znam kome se više mogu obratiti da se riješi taj problem. Bojim se koliko će ih biti ljeti - navodi Glasov čitatelj.

U sklopu preventive, Grad Osijek, Odjel za biologiju i tvrtka Pestrid, pokrenuli su edukaciju stanovništva kako bi se smanjio broj mjesta na kojima se razvijaju legla komaraca. Cilj je, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, provesti projekt trajnog informiranja i educiranja pučanstva putem edukativnih plakata na kojima je detaljno pojašnjeno što napraviti kako bi komaraca u dvorištu bilo manje. Apostrofira se ukazivanje na uklanjanje svih potencijalnih žarišta koji pogoduju razvoju ličinki komaraca. Stručnjaci navode kako je najbolje rješavanje u zaustavljanju molestirajućeg djelovanja komaraca na ljude preventivno djelovanje.

VODA U KANALIMA NE SMIJE STAJATI DUŽE OD PET DANA

Komarci koji su u ožujku i travnju samo bezazlene ličinke, u svibnju i lipnju postaju nepodnošljivi krvopije koji prenose zarazne bolesti. Najučinkovitije suzbijanje komaraca usmjereno je na uklanjanje vode stajaćice u kojima se legu: bare, lokve, kanali, potoci, poplavne livade, šikare, šume, bačve s vodom, vaze, automobilske gume, odbačene kante, podrumi, šahtovi, septičke jame, oluci, čamci te sva druga mjesta i predmeti na kojima voda poslije kiše stoji duže od pet dana. Valja pokositi travu i ukloniti suvišno grmlje, plastične folije odlagati tako da se izbjegne nakupljanje kišnice, kanale očistiti i uspostaviti protočnost, rupe u betonu ili kamenu ispuniti pijeskom ili betonirati, zatrpati jame, bare i slične površine, plovila držati preokrenuta ili prekrivena...

U Županji po narodnoj "Pomozi si sam..."

Županja će, naveo je gradonačelnik Davor Miličević, i ove godine preventivno reagirati u suzbijanju komaraca, provesti larvicidno tretiranje i spriječiti tako razmnožavanje ličinki, a za što su osigurana sredstva. Planirane su dvije do tri akcije na rubnim dijelovima grada, u kanalima i barama u kojima je voda, što je uz visoku temperaturu idealna kombinacija za njihovo masovno razmnožavanje. Riječ je o bacanju kompresa s larvicidima i tableta u kanale radi uništavanja ličinki na području koje čini prsten oko Županje. "Stanje ćemo neprekidno pratiti i u slučaju povećanog broja komaraca reagirati prskanjem s tla, odnosno zamagljivanjem. U svakom slučaju nećemo dopustiti da nas komarci svladaju", poručuje Miličević. Na upit hoće li Županja tražiti pomoć od Vlade u suzbijanju komaraca, odgovorio je: "Koliko sam čuo, oni to nemaju u planu, jer država za to nema novca, što znači drži se one narode: Pomozi si sam i Bog će ti pomoći!"
VINKOVCI SE NADAJU DA NEĆE MORATI TRAŽITI POMOĆ

U Vinkovcima će se s komarcima izboriti sami. Grad na Bosutu predvidio je u tu svrhu oko 150.000 kuna u gradskom proračunu za ovu godinu. "Mislim da nećemo morati tražiti pomoć. Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, bit će to dovoljno i za monitoring i tretiranja", kazao je vinkovački gradonačenik Mladen Karlić. Lani su čak i uštedjeli, jer su od planiranih 180.000 potrošili 70.000 kuna. Tek je preklanjske godine Vinkovcima, zbog poplava u županjskoj Posavini i najezde komaraca, jedan tretman platilo Ministarstvo zdravlja.
U HRVATSKOJ DOSAD OTKRIVENO 50 VRSTA KOMARACA

U Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije kažu da su svim gradovima i općinama poslali upute o potrebnim mjerama za suzbijanje komaraca. Ravnateljica dr. Kata Krešić kaže i da je ZJZ izradio letak s uputama i savjetima pučanstvu u smislu suzbijanja tzv. uzgoja komaraca na okućnicama. Detaljne upute mogu se pronaći i na njihovoj službenoj web stranici, u kojima se spominje i kako je u Hrvatskoj do sada otkriveno 50 vrsta komaraca, ali i savjetuje građnima kako se zaštititi, od ugradnje tzv. komarnika na prozorima pa preko repelenata, do prikladne odjeće.

glas-slavonije.hr