Slavodobitnik 302. Sinjske alke je debitant Alen Poljak

Dragan Čović
Alen je debitirao u povorci 2013. godine, a ove je godine debitirao kao alkar. Jaše na svojoj kobili Kalcit.


Najtrofejniji alkar u povijesti je Nikola Cerinić koji je slavodobitnik bio čak 12 puta, a na Alci je nastupao od 1867. do 1899. godine. Nakon njega Alku su u više navrata osvajali Nikola Jelinčić-Bećo i to osam puta, te po pet puta alkari Jozo Boko, Janko Kelava i Anđelko Vučković-Ako.

Najdugovječniji alkarski vojvoda bio je Vicko Grabovac. Tu je dužnost obnašao 28 puta, a od živućih najdugovječnijih vojvoda tu su još i Mirko Norac, Ante Kotromanović, Ivan Ćikara i sadašnji vojvoda Ante Vučić.

Uoči otvaranja nadmetanja alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju poručio je da se kroz Alku šalje poruka domoljublja, junaštva, mira i ljubavi, kao i poruka da je oan bila i jest simbol odlučnosti hrvatskog naroda za obranu svoje slobode i domovine. Zahvalio je Vladi i ministru obrane Damiru Krstičeviću što je Hrvatska vojska vraćena u Sinj, u vojarnu koja nosi ime 126. sinjske brigade, a poseban pozdrav uputio je hrvatskim generalima zatočenima u Haagu.

Uz ostale, posebno je pozdravio svjetske prvake hrvatske vaterpoliste i izbornika reprezentacije Ivicu Tucaka, zahvalivši im što "na najbolji način promoviraju Hrvatsku", što je publika popratila dugim pljeskom. Istaknuo je da su generacija alkara vitezova koja ima na čast doživjeti dvije povijesne privilegije - prije dvije godine proslavljena je jubilarna 300. Sinjska alka, a četvrti je put održana izvan Sinja, u herojskom gradu Vukovaru. "Svečanom alkom u Vukovaru osnažili smo nacionalni identitet i hrvatsko zajedništvo kojem smo svjedočili u nedavnom strašnom požaru koji je zahvatio ovaj dio Dalmacije", naglasio je Vučić.

Vrijednosti koje su nas krasile kroz Domovinski rat potrebne i danas

"Vrijednosti koje su nas krasile kroz Domovinski rat potrebne su nam danas i u miru kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi van, već na rodnoj grudi ostvari budućnost za sebe i svoje potomke", poručio je. Izrazio je uvjerenje da čelni ljudi naše države "iako smo suočeni s kušnjama i odlukama koje nam pokušavaju nametnuti izvana", upravo vode takvu politiku za bolji život svih nas.

"Dajem svoju punu podršku predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću da štite interese Hrvatske i Hrvata izvan naše domovine", kazao je alkarski vojvoda. S riječima prvog hrvatskog predjednika dr. Franje Tuđmana "sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što" proglasio je Alku otvorenom, a alkarima poželio "čvrstu desnicu i oko sokolovo".

U svečanoj loži okupili su se predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom te manifestacije Kolindom Grabar-Kitarović. Alku su pratili i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnik i čelnik Mosta Božo Petrov, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, potpredsjednica Vlade i ministrica financija Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i drugi.

Sinjskom alkom obilježava se pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. kod Sinja. Na taj dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo je navalu turskoga zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika.