Slavodobitnik 299. sinjske alke Denis Gugić

sinjska alka, Denis Gugić, Sinj, sinjska alka, Alkar Denis Gugić, 299 Sinjska alka

Iskusni alkar, instruktor jahanja i državni reprezentativac u preponskom jahanju, bio je najbolji i na 287. alci prije 12 godina. To mu je bila prva pobjeda u nadmetanjima za Alku od 1991., kada je postao kopljanikom. Bio je i pobjednik Čoje 2003. i Bare 2007.

Uz trkalište je bilo više tisuća posjetitelja, među kojima je i predsjednik RH Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj Alke, predsjednik Sabora Josip Leko s potpredsjednicima Nenadom Stazićem, Tomislavom Čuljkom i Željkom Reinerom, saborski zastupnici, ministri Gordan Maras i Anka Mrak Taritaš, načelnik GS OS Drago Lovrić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i drugi crkveni velikodostojnici, župani i gradonačelnici, među kojima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te članovi diplomatskog zbora.

Na Alku je došao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a uz njega je i HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je dobila veliki pljesak kada joj je posebnu dobrodošlicu poželio vojvoda Ante Vučić. Izrazio je nadu da će Grabar-Kitarović, koja je danas na funkciji pomoćnice glavnog tajnika NATO-a svojim velikim političkim iskustvom pomoći Hrvatskoj.

U svome govoru vojvoda Ante Vučić ovogodišnju je Alku posvetio žrtvama nedavnih poplava u istočnoj Slavoniji te istakno kako su u Hrvatskoj, u kojoj se na strukturnim razinama ne razvija osjećaj nacionalnog jedinstva, građani očitali lekciju političkim strukturama svojom nesebičnom potporom unesrećenima u poplavama. Ta humanost i probuđeno jedinstvo trebali bi postati ideja vodilja, rekao je Vučić, ocijenivši da hrvatsko društvo ne opterećuje samo gospodarska kriza nego i mnogo opasnija duboka kriza morala i nacionalnog identiteta. Alka, koja podsjeća Hrvatsku na čast, domoljublje, viteštvo i plemenitost, u ovakvim nam je vremenima potrebnija više nego ikada, poručio je vojvoda. Dodao je i da će kao svoj doprinos Viteško alkarsko društvo donirati dio sredstava prikupljenih od ulaznica za obnovu poplavljenih područja u Slavoniji.

izvor: hrt.hr