Skup podrške BiH u Zagrebu završio uhićenjima

prosvjed, cvjetni trg, Zagreb, prosvjedi u bih
Pod parolom "Jedna zajednička klasa, jedna zajednička borba" večeras se na Cvjetnom trgu okupilo tristotinjak građana da bi podržali prosvjede u Bosni i Hercegovini.

Kako su istaknuli organizatori koji su se okupili u Facebook-grupi "Bosna je krenula, krenimo i mi - u prosvjede", situacija u Hrvatskoj jednaka je onoj u susjednoj zemlji i to se treba mijenjati. Prosvjednici su na Cvjetnom trgu poručili kako se "protiv političke destrukcije smije i mora govoriti, a borba radnika u BiH, borba je i Hrvata".

- U Bosni se ljudi bore za prava koja su u posljednja dva desetljeća izgubili, a mi ne smijemo okretati glavu - rekao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, koji je također došao podržati prosvjed. Nakon Cvjetnog trga, prosvjednici su, vičući "Dolje vlade, dolje banke", "Svi na ulice" te "Revolucija, jedina solucija", krenuli prema USKOK-u i Ministarstvu financija gdje su zahtijevali da institucije "konačno počnu raditi svoj posao".

Prosvjednu šetnju, koju su Zagrepčani pratili sa svojih prozora i vrata zgrada, uz glazbu Dubioza kolektiva završili su na Trgu žrtava fašizma.

Narodu BiH došlo je do grla, to više ne može trpjeti. Klasna pitanja postala su važnija od etničkih - rekao je prosvjednik Hrvoje Jurić. Prosvjed, iako je uglavnom protekao u miru, ipak je završio dvama uhićenjima.

Zbog vrijeđanja policijskih službenika dvije žene odvedene su u policijsku postaju.

Večernji list