Skandal uništio sezonu u Jadranskom biseru

vodice plaža
vodice plaža

Naime, najelitniji turistički dio Vodica našao se u velikim vodoopskrbnim problemima. Već četvrti dan bez vode je dio ulice Blata i Prvićke, pa je više stotina stranih turista prijevremeno napustilo tamošnje brojne vile i apartmane.

Naime, nakon što je primijećeno da je voda iz slavina zamućena te uzet uzorak za analizu, iz šibenskog Vodovoda i odvodnje stiglo je upozorenje da se voda u ovom dijelu Vodica, u četrdesetak tamošnjih stambenih objekata i domaćinstva, ne smije koristiti za piće i higijenu, ali niti u bilo koje druge svrhe.

U međuvremenu iz šibenskog Vodovoda i odvodnje došlo je službeno objašnjenje uzroka zagađenja vode.

"Nakon što je došlo do promjene izgleda, boje i mirisa vode utvrđeno je da je riječ o zdravstveno neispravnoj vodi. Izlaskom naših djelatnika na teren utvrđeno je da je uzrok onečišćenja nelegalna bušotina za navodnjavanje zelene površine koja je instalirana na cjevovodu za opskrbu pitkom vodom za vrijeme izgradnje stambene zgrade s devet stanova na adresi Prvićka bb. Nelegalna bušotina neovlašteno je spojena na vodoopskrbni cjevovod od strane investitora i izvođača radova ove stambene zgrade, a time je došlo kontaminiranja našeg sistema opskrbe pitkom vodom. Nalazi ispitivanja naše firme i Zavoda za javno zdravstvo pokazali su da voda nije zdravstveno ispravna, a o tom saznanju korisnici usluga odmah su izviješteni", navode u Vodovodu.

S obzirom na to da je nelegalnom napravljenom bušotinom i kontaminacijom vodosistema počinjeno kazneno djelo ugroze života i zdravlja ljudi, Vodovod je protiv počinitelja - investitora stambene zgrade podnio kaznenu prijavu nadležnoj Policijskoj upravi.

Inače, opskrba voda u ovom dijelu Vodica još uvijek se obavlja preko auto-cisterni. Radnici Vodovoda obavljaju ispiranje i dezinfekciju klorom ugroženog vodoopskrbnog cjevovoda te se poduzimaju druge radnje za što bržu uspostavu uredne vodoopskrbe.

U četvrtak su, pak, ogorčeni građani ovih dviju vodičkih ulica održali mirni protest.

- Nas je pogodila svojevrsna elementarna nepogoda koje je uzročnik ljudski faktor. Voda u našim domaćinstvima zagađena je prodorom fekalija iz susjednih zgrada. U jeku turističke sezone snašla nas je nevolja zbog koje snosimo velike gubitke jer nam turisti bježe. Još gore je da je zagađena voda izazvala posljedice za naše zdravlje. Kod više ljudi izbili su plikovi po cijelom tijelu, neki imaju i bolove u trbuhu - rezignirano nam je rekla stanarka Prvićke Marija Juras, piše Jutarnji.hr.