Skandal u Dalmaciji: Fratar prodao crkveno zemljište i nestao s milijun eura

fratar, zemlja, Baška voda, Fra Šime Nimac, nestanak, demant, Fra Šime Nimac, ucjena
Naime, premda se vjerovalo kako je arhitektonski vrlo vrijedna i nemoguće ju je širiti bez narušavanja sklada, mladi župnik fra Šime Nimac (34) najavio je župljanima proširenje crkve svetoga Nikole, izgrađene 1889. godine, prenosi slobodna dalmacija.

Međutim, župnik je bez dozvole Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije pronašao investitora te mu prodao 43.000 četvornih metara uz more između Baške Vode i Baškog polja za gotovo milijun eura, odnosno 23 eura po četvornom metru. Investitor je trebala biti tvrtka Sunčani Bast, čiji je ravnatelj Mario Mikulić.

Novac je sjeo na župni račun, a župnik Nimac ga je podignuo u tri navrata, zbog čega će Nadbiskupija splitsko-makarska vjerovatno podignuti tužbu protiv Nimca.

Odabrao je idealan trenutak, neposredno prije kapitula svoje Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja na kojoj je promijenjeno vodstvo. Dok je na mjesto dotadašnjeg fra Željka Tolića, izabran fra Joško Kodžoman, pažnja fratara danima je bila usmjerena na skupštinu, a ne na ono što se događalo u župama.

Slučaj je izišao na vidjelo, no fra Šime se oglušio na upozorenja iz Nadbiskupije i Provincijalata, te je s novcem nestao.