Škabrnjani se oprostili od žene koja je u jednom danu na najokrutniji način izgubila trojicu sinova i supruga

Eva Šegarić

... supruga Vicu i trojicu sinova, Miljenka i Budu i Ivicu, pokopana je u srijedu na mjesnom groblju sveti Luka, piše Zadarski list.

Uz klapske izvedbe pjesama "Najljepše su oči moje majke" i "Ružo crvena" uz mnoštvo cvijeća i suza od Majke Hrabrost na škabrnjskom groblju su se oprostili neutješni članovi obitelji, brojni prijatelji i sumještani. Među onima koji su rekli posljednje zbogom i uputiti riječi utjehe obitelji bili su i savjetnik predsjednice RH za branitelje Ante Deur, zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić.

- Uvijek skromna i dostojanstvena junakinja stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, bez ikakve dileme zaslužila je svoju ulicu, trg, spomenik ili po svom imenu naziv neke od ustanova, ne samo u Škabrnji već u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj, kazao je škabrnjski načelnik Nediljko Bubnjar.Suze jedne od najvećih hrvatskih majki, koja je za slobodu Hrvatske dala svoje najveće blago, trojicu sinova, Miljenka i Budu i Ivicu, te svog supruga Vicu, nikada nisu presahnule.

- Evi, jednoj od simbola patnje i hrvatske Majke Hrabrost, od neprijateljske ruke preminuo je i njezin šogor Krsto i žena mu Luca, nećak Marko... U 2. svjetskom ratu ubili su joj dvojicu braće. Žrtva je to dostojna Velikoga petka, nade za vječnost, poručio je Bubnjar, piše Zadarski list.

Eva je u vrijeme Domovinskog rata ostala u Škabrnji. Tu je i bila i tog dana kad je Škabrnja postala zgarište ljudskih duša.

Srpski ratni zločinci 18. studenoga 1991., ušli su u Škabrnju i počeli pokolj ne birajući koga će ubiti. Predvođeni zloglasnim Ratkom Mladićem, ubijali su, masakrirali, na najstrašnije moguće načine, sve ono što je bilo hrvatsko. Samo u jednom danu ubili su 43 djece, žena i staraca.

I danas, kad čovjek prođe cestom od Prkosa prema Škabrnji, pa ako i nije mještanin Škabrnje, osjeti ranu ubijenih i bol njihovih bližnjih koji su preživjeli. A kad prođe cestom od Benkovca prema Škabrnji, mora proći kroz redove sablasno pustih kuća u srpskom selu Biljane. I zna, odatle je krenula karavana zla...