FOTO  Škabrnja: Predstavjanje zbornika Momento Poetika

Škabrnja

Iz Splita je krenulo 15 pjesnika da krasnoslove svoje stihove posvećene žrtvama Vukovara i Škabrnje. Mjesto se doima pusto osim jednoga kafića gdje par mještana ispija pića i krati večer igranjem karata.

Mjesto je sablazno prazno, a mi odlazimo do spomenika i  masovne grobnice, te se  divimo predivnom prizoru od nekoliko tisuća svjeća koje još gore. Palimo svjeće za sve žrtve obranbenog domovinskoga rata i ulazimo u osnovnu školu koja još uvijek nosi ime partizanskog poete Vladimira Nazora.

Predvorje škole je prazno, i nema  nigdje nikoga, ni djece ni mještana Škabrnje pa ni mjesnoga župnika pa  isčekujemo hoće li netko doći poslušati rječi napisane i upućene žrtvama Škabrnje i Vukovara

Pojavjuje se ravnatelj škole i započinje večer poezije. Pjesnici krasnoslove svoje stihove ne obazirući se na prazne stolice , a u glazbenom programu pjevaju mladi iz zbora Gospe od zdravlja. Pjesnička večer završava uz zvuke mandoline i pjesmu Ljepa li si. Tužni smo  svog neodaziva mještana,  ali ponosni na to da su nas na onome svjetu čule žrtve kojima je ovo bilo i namjenjeno.

Svi skupa se nadamo da sljedeći put neće biti ovakva pjesnička večer.

Tekst i foto by:Ivica Lozina