FOTO   Škabrnja: 20 tisuća ljudi u Koloni sjećanja

Škabrnja, obljetnica

Kolona je krenula sa ulaza u selo, sve do mjesta masovne grobnice gdje su vijenac položile i svjeće zapalile majke i žene iz domovinskoga rata Zadarske županije. Nakon njih vijence su položili i ostale udruge i pojedinci. Zatim je služena sveta misa u mjesnoj crkvi koju je predvodio vojni biskup Jure Bogdan uz asistenciju biskupa i svećenika iz okolnih župa. Na trgu ispred crkve održan je kratki kulturno umjetnički program koj je vodio naš poznati pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra, a Hrvatsku himnu je izvela policijska klapa Sveti Mihovil,

Lijepo je bilo vidjeti mnoštvo svijeta iz svih krajeva liepe naše domovine kao iz hodoćasnike iz Bosne i Hercegovine . Uz pomoć lagane bure vijorile su se ratne zastvave HOS-a, 4 brigade ,113 brigade, 3 Imotske bojne ,bojne Bušića. Nije bilo mjesta iz koga nije bilo hodočasnika koji su dostojanstveno koračali ulicama Škabrnje.

Svoje suvenire od drva  darivao je naš poznati humanitarac Toni Grbelja koji živi u Zadru, a potječe sa malog otoka Prvića. Od srca mu hvala na ovoj humanoj gesti i želimo mu puno zdravija.

Kako je istakao zapovjednik obrane Škabrnje pukovnik u miru Marko Miljanić za zloćine u Škabrnji još nitko nije odgovarao, a kako sada stvari stoje i neće . Posebno je pozdravio našega generala koji je trenutno u zatvoru Tomislava Merčepa i kako Marko kaže general Merčepa koji je na Paškomm mostu zaustavio rrpske tenkove. Posebne zasluge ima i general Mirko Norac koji je  nakon zarobljavanja vojarni u Gospiću dostavio naoružanje u Škabrnju. Marko je istakao da ne treba zaboraviti tko je sve napadao Škabrnju, od Arkana i ostalih paravojnih postrojbi u kojima su se nalazila dva brata  Milorada Pupavca koji su rođeni par kilometara od Škabrnje u mjestu Jagodnja.

Kolona sjećanja se je uputila do spomen križa na mjesnom groblju gdje su vijence položili razna izaslanstva, ratne postrojbe i pojedinci.Treba istaći da je sam događaj protekao mirno i dostojanstvene bez ikakvih incidenta iako su neki priželjkivali da se oni dogode. Još jednom smo pokazali jedinstvo koje krasi Hrvatskoga maloga čovjeka:

Tekst i foto by:Ivica Lozina