Selim iz Ureda tek kad Ustavni sud završi posao

stjepan mesić, sabor, lista, stjepan mesić, uhićenje, Franjo Tuđman, stjepan mesić, Stipe Mesić, osuda, Patria, ivan tepeš, Stipe Mesić, hrvatski sabor, Vlada Hrvatske, stjepan mesić, primanje mita, oklopna vozila, Finska, stjepan mesić, nakon isteka mandata, hrvatski sabor, stjepan mesić, bivši predsjednik RH, stjepan mesić, Ministarstvo državne imovine, Ured bivšeg predsjednika države, stjepan mesić, vladimir šeks, Slobodan Praljak
Mesić je, naime, o primopredaji svojega ureda u utorak razgovarao s glavnim tajnikom Ministarstva državne imovine Danijelom Škugorom. Tog dana navečer iz ministarstva su priopćili kako su dogovorene sve tehničke pojedinosti primopredaje, te da će ona biti provedena »u sljedećih nekoliko dana«. U Mesićevu uredu, međutim, tu nam informaciju nisu htjeli potvrditi, ne negirajući Mesićevu spremnost da napusti ured kada zakonski uvjeti budu ispunjeni. »Bivši predsjednik ovih će se dana, kao i svi građani, odmarati. Iseljenje iz ureda može se očekivati oko ili poslije sveta Tri kralja«, prilično neodređeno kazali su nam u uredu bivšeg predsjednika.

No zanimljivu interpretaciju događaja dao je sam Mesić u izjavi koju je u utorak objavio Radio Slobodna Europa. Ističući kako je »do daljnjega u uredu«, Mesić je pojasnio kako je pred Ustavnim sudom podnio dvije, a ne jednu tužbu. Prepričavajući sastanak u Ministarstvu državne imovine, Mesić je kazao kako je »upozorio da je Ustavni sud riješio moj zahtjev za ispitivanjem ustavnosti odluke o ukidanju ureda, međutim pred Ustavnim sudom postoji i moja tužba protiv zakona po kojem je ta odluka donesena, i to Ustavni sud mora riješiti. Sada moramo vidjeti do kuda je stiglo odlučivanje Ustavnog suda po mojoj tužbi protiv napadnutog zakona.« Dakle, »čim ove proceduralne stvari budu riješene, nećemo smetati da se ovaj ured iseli«, kazao je Mesić Radiju Slobodna Europa. Očito je, dakle, da Mesić smatra kako Ustavni sud nije završio posao, a čini se kako drži da dotad ima pravo ostati u uredu. Priopćenje Ministarstva državne imovine, koje smo u ovome tekstu djelomice citirali, objavljeno je nekoliko sati nakon teksta na Radiju Slobodna Europa, pa ga se može shvatiti i kao »požurivanje« Mesića da napusti ured. I dalje, međutim, ostaje otvoreno hoće li bivši predsjednik tako i učiniti. U međuvremenu, iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABH) poručuju kako će njegov novi ured u toj udruzi biti spreman na vrijeme.

Hina