SDP-ov uvjet prošao: Dijaspora će glasovati u konzularnim sjedištima

SDP-ov uvjet prošao: Dijaspora će glasovati u konzularnim sjedištima
...Ustava kakav je podnio Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav u kojeg je ušlo nekoliko amandmana koje je Odbor netom prije glasovanja utvrdio.

Prema tom prijedlogu Ustavni suci bi se birali dvotrećinskom većinom, ali je prihvaćeno kako bi na toj dužnosti ostajali ne do izbora novog suca nego bi im se mandat mogao produljiti najviše za 6 mjesci.

Također je prihvaćen amandam HDZ-a o besplatnom obaveznom obrazovanju. Prema ovom prijedlogu predsjednik Vrhovnog suda dužan je jednom godišnje Sabor izvještavati o radu sudbene vlasti ali se o tome izvješću neće glasovati.

Državljani RH s prebivalištem izvan Hrvatske isključivo će glasovati u diplomatsko-konzularnim sjedištima što je bio uvjet SDP-a. Po fisknoj kvoti dijspora će imati tri zastupnika. No povučen je amndman za dopisno glaovanje kojeg su predlagači HDZ-ovci Vukić i Bagarić.

No nije prihvaćen amandam SDP-a da bi za raspisivanje referenduma bilo dovljno 5 posto birača (225.000) umjesto sadašnjih 10 posto (450.000). SDP ne odustaje od amndamana već će se pokušati, u narednom razdoblju do Konačnih Ustavnih promjena, proširiti taj amndman da se uvedu osigurači kako bi se spriječile zlouporabe vezane za ljudska i manjiska prava, porezne zakone i međunarodne ugovore.

Milanović je kazao da je postotak od 5 posto dovoljno visok za šarlatanske pokušaje a dvoljno nizak za dobre građanske inicijative. Naglasio je kako mu se čini da u HDZ-u prevladava raspoloženje da treba postotak za referendum smanjiti na 5 posto no na Odboru za ustav to se nije dalo iščitati iz istupa V. Šeksa, koji je samo dan ranije za govornicom u Saboru rekao da je HDZ spreman prihvatiti SDP-ov amandaman. I A. Lovrin je rekla da bi samo trebalo zakonom produljiti rok za prikupljanje potpisa.

Sabor je odbio amandman Dragutina Lesara (HL) da se postotak potpisa birača za pokretanje referenduma smanji na 2 posto.

Inače na temelju utvrđenog nacrta matični Odbor bi trebao izraditi prijedlog promjena Ustava o čemu bi se moglo glasovati već idući tjedan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr