Šator u Savskoj 66 postao je simbol otpora nepravdi

savska 66, branitelji, prosvjedi, savska 66, branitelji, prosvjed, prosvjedi, prosvjedi branitelja, branitelji, prosvjed, Policijski dužnosnici, savska 66, branitelji, razlozi, prosvjed, savska 66, obljetnica, Hrvatska zemlja, branitelj, ministar branitelja, savska 66, prosvjed

...branitelji su rekli „Dosta!" i podigli šator u Savskoj 66 ispred svoga Ministarstva.
Mi, braniteljske udruge, pratili smo rad Vlade i konstanto pokušavali uspostaviti dijalog s našim ministrom Matićem te s premijerom Milanovićem. Međutim, stalno smo nailazili na ZID. Ova je Vlada prema braniteljima od samoga početka pokazale veliko nepoštivanje i bahatost. Naš ministar Matić, kao i premijer Milanović, konstantno su ignorirali pokušaje braniteljskih udruga da se uspostavi dijalog istovremeno radeći na omalovažavanju hrvatskih branitelja i Domovinskog rata uz pomoć medija.

Tako smo nebrojno puta imali priliku u medijima čuti da je hrvatska imala građanski, a ne Domovinski rat (naziv građanski rat ova Vlada koristila je i u služenim dokumentima koji su upućivani prema EU), da je Hrvatska slučajna država, da je Hrvatsku branila neobrazovana sirotinja, da su branitelji privilegirani i slične izjave. Cilj je ovakvih izjava premijera države, koja je krvlju izborena, izjednačiti krivnju između onih koji su se branili i onih koji su napadali.
Vlada je također u svojim ciljevima imala zacrtano da na sve moguće načine, a posebno putem medija, okrene hrvatsku javnost protiv hrvatskih branitelja te da hrvatske branitelje međusobno posvađa. Istina je da, bez obzira na sve te pokušaje, Šator u Savskoj 66 i dalje opstaje svakodnevno ukazujući na probleme koji opterećuju hrvatski narod, a ne samo branitelje.

Kroz šator je prošlo nebrojeno mnogo nezadovoljnih hrvatskih građana: od Udruge Franak pa do djelatnika Imunološkog zavoda i neizmjeran broj malih ljudi koji su došli i iznijeli svu realnost današnje Hrvatske. Šator u Savskoj 66 kroz ovih godinu dana bio je jedini konstantni otpor vlasti koja je svim svojim snagama udarila na dostojanstvo Hrvatske i hrvatskog naroda, posebice na dostojanstvo onih koji su stvarali slobodnu i nezavisnu Hrvatsku.

Iako se pokušalo na sve načine, pa i specijalnim medijskim ratom, maknuti Šator, on je opstao jer su branitelji i građani u njemu prepoznali simbol otpora. Treba istaknuti i naše prijatelje iz dijaspore koji su kroz ovih godinu dana neprestano pomagali i dolazili iskazati podršku. Sjetimo se da je naša dijaspora u najtežim trenutcima bila uz svoju Domovinu. Crkva je također od prvog trenutka stala uz hrvatske branitelje i kroz ovih godinu dana pokazala da nikada neće izdati branitelje niti Domovinski rat.

Kao i `91 hrvatski branitelji nalaze se na pravoj strani, strani istine i činjenica i to nam nitko ne može oduzeti. A činjenice su da je ova Vlada branitelje s opskrbnina prebacila na socijalnu skrb, da je na sve načine u javnim nastupima pokušala izjednačiti agresora i žrtvu i omalovažiti herojska dijela hrvatskih branitelja (sjetimo se samo govora Bojana Glavaševića), da nikada nije objavila registar agresora, iako je to obećala, istovremeno radeći na tome, uz potporu Udruge Dokumenta, da pripadnike agresorske vojske ubaci pod Zakon o pravima hrvatskih branitelja. Činjenica je da je ova Vlada donijela zakon o razdvajanju braniteljski mirovina na opći i posebni dio, da branitelji dobivaju rješenja na kojima im se ratni staž smatra povlaštenim dijelom kao da su u to vrijeme sjedili u saborskim foteljama, a ne krvarili na ratištu. Činjenica je da je ova Vlada, a posebno premijer Milanović, branitelje nazvao neškolovanom sirotinjom, a Domovinski rat preimenovao u građanski.
O svim ovim problemima pokušali smo informirati hrvatsku javnost, iako je to kroz medije kojima upravlja politika bilo izuzetno teško.

Danas, na godišnjicu Šatora ili, kako je jedan naš prijatelj napisao na svome Facebook profilu (Tekst s facebook profila Vinka Vukadina: https://www.facebook.com/vinko.vukadin/posts/10153729214843631), na godišnjici hrvatske sramote (ovakav način odnošenja prema braniteljima je više nego sramotan) poručujemo: Gospodo, nećemo dozvoliti da se prema onima, koji su nesebično dali sebe onda kada je najviše trebalo, danas ponašate kao da su teret - jer oni to nisu. Ti časni ljudi, ako zatreba, spremni su Hrvatsku dovesti do novih pobjeda. I nikada to nemojte zaboraviti.

100% za Hrvatsku