Sanader uskoro u Uskoku

Prije toga svoj iskaz u USKOK-u mora da završi Mladen Barišić, bivši šef Carine i blagajnik HDZ-a, koji tvrdi da je "oprao" skoro pet i po miliona eura izvučenih iz državnih poduzeća i da je dio tog novca završio u džepu Sanadera.

Barišić se tereti za višemilionsku štetu u poslovima državnih kompanija HEP-a, Hrvatskih šuma i "Plinakro" s agencijom "Fimi medija" u vlasništvu njegove dugogodišnje prijateljice Nevenke Jurak. Sumnja se da se putem te agencije iz državnih poduzeća izvlačio novac, od koga je dio navodno završio i u crnom fondu HDZ-a.

Sastanak na kome je bivši premijer Sanader, u prisustvu Barišića, od šefova državnih poduzeća tražio da poslove marketinga, propagande i promocije daju Nevenki Jurak, održan je 2007. godine, što je potvrdilo nekoliko učesnika.

Nevenka Jurak, vlasnica agencije "Fimi medija" preko koje se obavljalo izvlačenje novce, a koja je uhapšena u kolovozu, narednog tjedna počinje iznošenje svoje odbrane koja će, prema najavama, biti aktivna.

Nakon što Barišić i Jurakova završe sa davanjem iskaza, na razgovor u USKOK bi trebalo da bude pozvan i Sanader, a zagrebački "Večernji list" navodi da bi to vjerovatno moglo da se dogodi za desetak dana.

Hrvatski mediji prenose, pozivajući se na krugove bliske bivšem premijeru, da na Sanaderovu kućnu adresu još nije stiglo nikakvo službeno obavještenje o otvaranju istrage, što je državno tužiteljstvo dužno da učiniti, te da su USKOK i istražioci za sada još uvijek u fazi predistražnih radnji.

Sanader je, kako prenose mediji, odabrao odvjetnika ukoliko istražioci odluče da mu osobno na kućni prag dostave nalog o istrazi.

Iako se obruč oko Sanadera sve više steže, pa su sve glasnija nagađana ne da li će biti uhićen, već kad će se to desiti, bivši premijer je u petak negirao bilo kakvu umiješanost u aferu "Fimi medija" i tvrdio da se ne boji uhićenja, te da je Barišićev iskaz rezultat ucjena.

srna