Sanader je u Hypo banci intervenirao za 13 kredita!

Nakon što su čelnici Hypo Alpe Adria banke podnijeli izvještaj o stanju u banci i poslali ga Austrijskoj narodnoj banci, otkriveno je da je Ivo Sanader čak 13 puta intervenirao za različite kredite, piše Nacional. Zbog toga je osnovana i specijalna istražiteljska jedinica, Sonderkommando, tzv. Soko Hypo, sastavljena od deset financijskih i gospodarstvenih stručnjaka.

Osim Sanadera, istražiteljima su sumnjivi i Ivić Pašalić i Vladimir Zagorec, kojima je Hypo također proveo sumnjive transakcije. Zagorcu je banka odobrila ukupno 260 milijuna eura kredita, a utvrđeno je da mu imovina koja je pod hipotekom banke i novčani depoziti u banci vrijede znatno manje od navedenog iznosa. Uskoro bi mu banka mogla preuzeti projekte koje je kreditirala, a koji miruju zbog njegovih pravnih problema.

Iviću Pašaliću Hypo banka je odobrila manje iznose nego Zagorcu, a o tome su također pisali austrijski mediji, koji ovu temu nazivaju K.u.K – Koruption und Kroatien.

U izvještaju koji su napisali čelnici banke navodi se da je Sanader utjecao na razne projekte koje je banka financirala, iako ne postoji nijedan dokument koji pokazuje da je bivši premijer od toga imao osobne koristi. Svejedno, više je neimenovanih izvora potvrdilo da je Sanader potkraj 90-ih bio jedan od najzaslužnijih ljudi za velik broj kreditnih plasmana te banke, za koje je Hrvatska dala državna jamstva.

Jedan neimenovani Nacionalov izvor tvrdi da je u početku Sanader djelovao u korist i banke i Hrvatske, no da se to s vremenom promijenilo, pa je sve više intervenirao za neke privatne projekte.

Sonderkommando će u svakom slučaju provesti detaljnu istragu o ovom slučaju budući da austrijskim građanima nije jasno zašto svojim poreznim davanjima moraju sanirati Hypo Alpe Adria banku, koju je sad preuzela država.

Skoro bismo mogli saznati i nova otkrića u ovoj istrazi budući da su predstavnici Soko Hypoa već najavili skori susret s Državnim odvjetništvom RH, najavljuje Nacional.