Sanader će izići iz zatvora sa 66 godina

...protiv njega, a dosad su podignute još dvije optužnice u slučajevima "Fimi-Media" i "Planinska", maksimalno će u zatvoru provesti 15 godina zatvora, a na uvjetnu bi slobodu najranije mogao izići u proljeće 2019. godine, kada bude imao 66 godina.

Kako nam je objasnio Branko Šerić, poznati odvjetnik, 15 godina zatvora najviša je kazna zapriječena za kaznena djela koja se stavljaju na teret bivšem premijeru, a početkom iduće godine na snagu stupa novi Kazneni zakon koji mu pruža mogućnost da nakon pola odslužene kazne zatraži uvjetno puštanje na slobodu, no, konačnu odluku donosi sud.

Formalno-pravno, do pravomoćnosti presude, Sanader je u istražnom zatvoru, što mu se uračunava u kaznu. Pola od 15 je sedam i pol godina, a toliko će odslužiti od utorka do proljeća 2020. godine.

Očekuju se žalbe

No, Sanader bi mogao i ranije na slobodu, već spomenutog proljeća 2019. godine, jer je boravio godinu dana u pritvoru, od prosinca 2010. godine, kada je pritvoren u Austriji, do prosinca prošle godine. Riječ je o pritvoru u slučaju "Fimi-Media", pa će mu biti uračunat u kaznu bude li osuđen u tom postupku, a suđenje još uvijek traje.

Osim obrane, koja se može žaliti zbog povreda kaznenog postupka, pogrešne primjene Kaznenog zakona i visine kazne, i Državno odvjetništvo, naravno, ima pravo na žalbu, ali samo zbog visine kazne, jer je sud, objašnjava Šerić, prihvatio njihov činjenični opis i pravnu kvalifikaciju Sanaderovih kaznenih djela.

S druge strane, tužitelji su tražili maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, a vijeće Županijskog suda dosudilo mu je 10, pa postoje pretpostavke da bi se i Državno odvjetništvo moglo žaliti na presudu vijeća pod predsjedanjem Ivana Turudića. No, tko će se žaliti i zbog čega, doznat ćemo kada presuda bude napisana i otpravljena.

Slobodna Dalmacija