Samo 23% Hrvata za ulazak u EU! Čak 95% smatra presudu nepravednom

Nikada u neovisnoj Hrvatskoj nije postignut potpuniji konsenzus o nekom pitanju
Prema istraživanju što ga je agencija Mediana provela u petak poslijepodne, čak 95,4 posto Hrvata ovu haašku presudu smatra nepravednom.


Radi se, doslovno, o jednoglasnom javnom mišljenju koje nije uvjetovano nacionalnošću jer broj onih koji presudu smatraju nepravednom znatno nadmašuje postotak etničkih Hrvata u ukupnom broju stanovnika Republike Hrvatske. Gotovo su svi hrvatski građani, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, složni u ocjeni da je haaška presuda protiv Ante Gotovine i Mladena Markača nepravedna (tek 1,1 posto anketiranih presudu smatra pravednom!).


Presuda i obrazloženje
Nikada, u dvadeset godina istraživanja javnog mišljenja, u neovisnoj Hrvatskoj niti o jednom značajnijem političkom pitanju nije postignut potpuniji konsenzus.
No, odluka Haaškog suda o 52 godine zatvora za Markača i Gotovinu nadišla je političku domenu i ušla duboko u sferu osobnog identiteta hrvatskih građana.
Naime, više od 88 posto ispitanika smatra se osobno povrijeđenim presudama protiv Markača i Gotovine: taj je osjećaj vrlo vjerojatno nastao ne samo zbog visine presuda nego i zbog obrazloženja presuda, koje uistinu jest potpuno neprihvatljivo.


Haška presuda generalima
Treći bitan element u istraživanju javnog mišljenja, što su ga Jutarnji i Mediana proveli odmah nakon objavljivanja presude, tiče se odnosa Hrvata prema Europskoj Uniji.
Potpora hrvatskih građana ulasku u Europsku Uniju više se nego prepolovila, što kratkoročno može koristiti hrvatskim desnim eurofobima, koji ionako na valu masovnog narodnog nezadovoljstva haaškom presudom planiraju ojačati svoje dosad minorne političke potencijale.


Ozbiljan problem

Europska Unija sada se našla u ozbiljnom problemu: ako se nešto bitno ne promijeni, ako dakle zemlje članice i Bruxelles ne učine značajne pozitivne korake prema Hrvatskoj - od osuđivanja presude, što je, primjerice, u svojoj prvoj reakciji već učinilo američko veleposlanstvo u Zagrebu, do bezuvjetnog završetka pregovora u lipnju - Europskoj Uniji bi se moglo dogoditi da Hrvatska postane prva postkomunistička država koja je na referendumu odbila članstvo u Uniji.
Bilo bi to, naravno, katastrofalno za Hrvatsku, ali i vrlo, vrlo loše za Uniju, budući da bi hrvatsko odbijanje Unije učinilo cijelo područje bivše Jugoslavije trajno politički, pravno i sigurnosno nestabilnim.


Dubinska nepravda

Ponavljamo, najmanje što Bruxelles sada može učiniti da bi sanirao nevjerojatno štetnu i dubinski nepravednu presudu suca Oriea jest da što prije i bez ikakvih dodatnih uvjeta završi pregovore s Hrvatskom, i tako pokuša promijeniti sadašnje raspoloženje hrvatskih građana.
Propusti li to učiniti, Europska Unija preuzima izravnu odgovornost za jačanje radikalne desnice u Hrvatskoj: nismo sigurni da bilo tko razuman u ozbiljnim europskim državama želi da Hrvatskom ponovo zavladaju nacionalističke političke tendencije, koje bi se onda suprotstavile ionako dominantnom nacionalizmu u Srbiji, dok bi se između nacionalističke Hrvatske i radikalno nacionalističke Srbije našla raspadajuća Bosna i Hercegovina: ovdje se radi o scenariju iz pakla koji treba odmah spriječiti.
Već ćemo ovih dana vidjeti je li Europska Unija, kada je riječ o prostoru bivše Jugoslavije, bar nešto mudrija nego što je to bila prije dvanaest ili dvadeset godina.
Spremnost na prosvjede
Među preostalim rezultatima Medianina istraživanja, osobito iskače činjenica da je čak 60 posto sudionika u anketi iskazalo spremnost da se uključi u prosvjede protiv presude (premda je u stvarnosti u prosvjedima sudjelovalo razmjerno malo ljudi, barem ako se jučerašnji mitinzi usporede s demonstracijama na splitskoj rivi, organiziranima za generala Norca).
Zanimljivo je, nadalje, da veći broj ispitanika za haaške presude okrivljuje IvuSanadera i međunarodnu zajednicu, nego, primjerice, Stipu Mesića, kojeg hrvatska krajnja desnica, ali i dio HDZ-a već godinama pokušavaju prikazati krunskim svjedokom protiv Gotovine i Markača.


Presuda kao eksces
Naposljetku, gotovo 90 posto Hrvata Antu Gotovinu danas smatra herojem. Kada je prije pet i pol godina uhićen, taj je broj bio znantno manji, što dodatno govori o utjecaju Orieve odluke na političku volju i masovno raspoloženje u Hrvatskoj.
Presudu Alphonsea Oriea, osobito njezin dio o udruženom zločinačkom pothvatu, svi su hrvatski građani doživjeli ne samo kao duboku nepravdu nego i kao nepošteni napad na osobni identitet.
Ova će se presuda, sada je sasvim očigledno, dugo pamtiti kao nepravedni i neinteligentni eksces s potencijalno vrlo dugoročnim i krajnje negativnim političkim posljedicama.

izvor: jutarnji list