Sabo: Prosvjedi nisu ugrozili mir i stabilnost u Vukovaru

Izjavio je to gradonačelnik Vukovara Željko Sabo na konferenciji za novinare održanoj nakon što je primio predstojnicu ureda vlade Srbije za suradnju s dijasporom i Srbe u regiji Slavku Drašković i savjetnicu srbijanskog predsjednika Stanislavu Pak Stanković.

Predstavnice srbijanske države u Vukovar su došle kako bi se upoznale sa situacijom u tome gradu nakon snažnog protivljena Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i stradalničkih udruga za uvođenje dvojezičnosti i ćirilučnih ploča na državnim institucijama u Vukovaru.

Gradonačelnik Sabo ocjenio je kako rješenje situacije u vezi s uvođenjem dvojezičnosti treba tražiti u prvom redu u gospodarskom osnaživanju Vukovara, privlačenju investitora i povlačenju novca iz fondova EU-a s ciljem otvaranja što većeg broja radnih mjesta.

Vrlo je važno da se strasti koje su se uzburkale u Vukovaru oko pitanja uvođenja dvojezičnosti smire te omogući da se zakon poštuje kada su u pitanju prava srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru, ocjenila je predstojnica ureda vlade Srbije za suradnju s dijasporom Slavka Drašković.

Savjetnica srbijanskog predsjednika Stanislava Pak Stanković izjavila je kako smatra da uvođenje dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru ne može naštetiti ničijem integritetu.

Prije primanja kod vukovarskog gradonačelnika, Slavku Drašković i Stanislavu Pak Stanković primio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

hrt.hr