S kojim dokumentima će se moći prelaziti hrvatska granica nakon 1. srpnja?

Upravo u ovom dijelu u posljednje vrijeme kod bh. građana pojavile su se nedoumice s kojim dokumentima nakon 1. srpnja mogu ulaziti u Hrvatsku. Kako stvari trenutačno stoje, u Hrvatsku ćemo moću ulaziti sa sljedećim dokumentima - starom putovnicom Republike Hrvatske, biometrijskom putovnicom Republike Hrvatske, osobnom iskaznicom RH, starom putovnicom Bosne i Hercegovine uz izvađenu vizu, biometrijskom putovnicom Bosne i Hercegovine bez vize te uz posjedovanje pogranične propusnice.

Hrvatski dokumenti

Naime, nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU-a, njezini građani će se po svim zemljama Unije moći kretati samo uz osobnu iskaznicu. To, naravno, vrijedi i za sve bh. građane koji posjeduju hrvatsku osobnu iskaznicu, a takvih je nemali broj. Druga kategorija stanovništva iz BiH jest ona koji imaju hrvatsko državljanstvo te posjeduju hrvatsku biometrijsku putovnicu. I oni će se bez ikakvih problema moći kretati svim zemljama EU-a. Ovdje je važno napomenuti kako dio bh. građana još uvijek ima važeću staru hrvatsku putovnicu, odnosno još uvijek nema biometrijsku, ali i oni će bez problema moći prelaziti granicu kako Hrvatske, tako i svih zemalja Unije.
Najveći broj građana BiH ipak nema navedene dokumente, nego posjeduju bh. putne ispravne. Hrvatska Vlada je početkom svibnja pokrenula postupak za stavljanje izvan snage sporazum između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o ukidanju viza jer je od dana pristupanja Europskoj uniji obvezna izravno primjenjivati vizni sustav EU-a.
Međutim, s obzirom na to da se naša zemlja nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU-a ako su nositelji biometrijskih putovnica, ni Hrvatska od 1. srpnja neće zahtijevati vize za bh. državljane prilikom ulaska u Hrvatsku ukoliko te osobe imaju biometrijsku putovnicu.

Propusnice

Prema tome, bh. građani koji ovo ljeto žele provesti u nekom od hrvatskih ljetovališta, a posjeduju staru bh. putovnicu, morat će za ulazak u susjednu zemlji izvaditi i vizu.
Zaključno, preko malograničnih prijelaza moći će prelaziti građani koji spadaju u pogranični pojas (pet kilometara od granice) i imaju pograničnu propusnicu. Iako još uvijek nije definiran novi sporazum između Hrvatske i BiH, pogranične propusnice se u naših susjeda već izdaju po još aktualnom sporazumu i to na razdoblje od pet godina, a vrlo brzo bi se trebale početi izdavati i za naše građane. Na ovaj način građanima koji žive uz granicu bit će olakšano kretanje i raspolaganje imovinom koju imaju u tim područjima.

Osobne iskaznice

Važno je napomenuti kako je Hrvatska, imajući u vidu duljinu granice s BiH, kao i trajni interes Hrvatske za dobrim bilateralnim odnosima s BiH, uputila prijedlog Europskom vijeću da se i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo bh. građanima dopusti ulazak u Hrvatsku kao i do sada s osobnim iskaznicama. Međutim, još uvijek je uvelike neizvjesno hoće li se ovaj prijedlog prihvatiti.

Dnevni list