Ryanairova zrakoplovna linija Osijek-London je ukinuta

Ryanair, Osijek, London Stansted, Ryanair, Osijek, London, Stansted, Zračna luka Osijek, Domagoj Marinić, irska niskotarifna kompanija, Ryanair, direktni letovi, pulska zračna luka, Zračna luka Osijek, Ryanair, London, Ryanair, Wizzair, Eurowings , Ryanair.com, Ryanair, Ryanair, Ryanair.com, frankfurt, Ryanair
Lijepe vijesti o novim međunarodnim linijama iz Zračne luke Osijek, za Basel (Švicarska) i Stuttgart (Njemačka), ovoga je tjedna zasjenila informacija o ukidanju najpopularnije osječke aviolinije, one irske niskotarifne kompanije Ryanair za London.
O osječkoj smo top-temi ovoga tjedna razgovarali s Domagojem Marinićem, direktorom Zračne luke Osijek.
Neki su potencijalni razlozi za ukidanje ove linije već procurili u javnost.
- Mislimo da su nam razlozi poznati, iako još nemamo službenu potvrdu i objašnjenje Ryanaira. Dapače, čak smo prije desetak dana od Ryanaira dobili najavu da se od 27. ožujka nastavljaju letovi na liniji Osijek - London. Tek u ponedjeljak pojavila se informacija da su mailom sve putnike koji su rezervirali karte za buduće letove obavijestili da ih neće biti. Zaključujemo da je najveći razlog taj što ZL Osijek od 2017. više nije aerodrom s kojeg leti samo jedna inozemna kompanija, odnosno Ryanair, nego su se sada pojavili i Wizzair i Eurowings. Za sve moramo osigurati transparentne i nediskriminirajuće uvjete, jer to, uostalom, nalažu i propisi Europske komisije.
Ne smijemo protežirati
Ciljate li pritom na ukidanje subvencija za letove za London?
- Upravo tako. Wizzair i Eurowings nisu tražili nikakve subvencije za potpisivanje ugovora. Ni Ryanair nije tražio klasične subvencije, nego da im ZL Osijek na njihovoj web-stranici plaća reklamu za ove letove Osijek - London. Ne mogu iznijeti o kojim je iznosima riječ, jer je to poslovna tajna, ali nisu mali, dapače. Iz više razloga nismo mogli pristati na to. Kao prvo, ako protežiramo jednu kompaniju, riskiramo opravdane pritužbe ostalih i visoke kazne. Kao drugo, linija za London bila je iznimno dobro popunjena i nije bilo valjanog razloga za plaćanje reklame. I kao treće, taj bi iznos trebali izdvojiti naši suvlasnici, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, odnosno Hrvatska turistička zajednica, a to bi bilo vađenje novaca izravno iz džepova poreznih obveznika. Oni u svojem proračunu za 2017. nisu niti predvidjeli te iznose.
Ovaj problem očito nije od jučer. Jeste li i na koji način pokušali zadržati Ryanair i liniju Osijek - London? Ima li ovdje i vaše odgovornosti?
- Kao i ostalim kompanijama, ponudili smo Ryanairu doista prihvatljivu cijenu aerodromskih usluga. Ostali su to jako dobro prihvatili, a Ryanair je želio povlašten status. Znali smo da problem postoji, ali vjerovali smo da ćemo postići dogovor. Moram napomenuti da smo iznimno razočarani što je Ryanair dalje letove otkazao tek u siječnju, što znači da u ovoj ljetnoj sezoni ne stignemo postići dogovor za izravnu liniju Osijek - London s nekom drugom kompanijom. K tome, jako je nekorektno da smo to doznali tako što su ljudima otkazali rezervacije, a nama još nisu poslali službeno priopćenje. Siguran sam da ćemo u bližoj budućnosti ponovno s nekim drugim uvesti ovu liniju, prema prihvatljivim cijenama.
Nema penala
Moram priznati da jedna stvar nije jasna: Kako je moguće tako iznenada i jednostrano prekinuti važeći ugovor kao što je, čini se, Ryanair upravo učinio? Postoje li ikakvi penali za to?
- Na žalost, moguće je. Naš ugovor, koji je potpisan do 2019., mogu raskinuti obje strane, i to bez penala, jer postoje takve klauzule. Ne mogu iznositi detalje, ali razlozi za raskid, ako se to želi, uvijek se mogu pronaći. Ovdje bi kao razloge, recimo, mogli navesti da popunjenost linije nije u skladu s njihovim očekivanjima, da su morali prodavati karte po nižoj cijeni, ili da daljnji opstanak linije nije u skladu s njihovim poslovnim planovima. No, ništa od toga nije točno! S popunjenošću od 95 posto i čak višim cijenama karata od prosjeka, to je, tvrdim, bila dobra, profitabilna linija.
Planirate li ipak ponovno poslovati s Ryanairom?
- Iskreno, ne znam. Poznato je kako Ryanair nije ugodna kompanija za suradnju. Najčešće je komunikacija jednostrana, oni ne trpe konkurenciju, ne iznose svoje planove... Wizzair i Eurowings znatno su korektniji i poslovniji. Vjerujem da ćemo s njima i s drugima razviti dobru zračnu mrežu.

Glas Slavonije