Ruža Tomašić potvrdila: Marijana Petir bit će ispred nje na europskim izborima

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević i europarlamentarka Ruža Tomašić potvrdila je kako će na zajedničkoj listi koalicije HDZ-HSS-HSP AS na predstojećim europskim izborima biti ispod potpredsjednice HSS-a Marijane Petir, te najavila kako, bude li ponovno birana u Europski parlament, neće stati uz pučane, nego će ostati s konzervativcima.

Gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3, Tomašić je promjenu svoga stava spram ideje da Marijana Petir bude prije nje na listi obrazložila svojom željom da ta koalicija uspije.

»Ja sam za ovu koaliciju, želim da koalicija uspije, ako je njihov stav bio ili ona ispred mene ili nema koalicije. Ja želim da koalicija uspije jer ovo je jedna proba za parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Dakle, ja nemam nekakav ego da baš moram biti (prva)«, naglasila je Tomašić.

Istaknula je kako je njezini biraču poznaju, znaju što je i kako radila, te da stoga računa na njihove preferencijalne glasove. »Bila ja prva ili jedanaesta, ako će me birati oni će me naći na listi«, poručila je.

Odbacila je tumačenja kako su europski pučani vršili snažne pritiske na HDZ zbog njezina imena na zajedničkoj izbornoj listi, istaknuvši kako se o pritiscima takve vrste tek govorilo u hrvatskim medijima, ali da toga u Bruxellesu nije bilo.

»Ne znam tko je plasirao, isti onaj tko želi da ova koalicija ne uspije. Ali to je bilo prenapuhano«, kazala je Tomašić.

Bude li ponovno izabrana u Europski parlament najavila je kako će ostati u klubu konzervativaca i neće pristupiti pučanima. »Naravno da ostajem. Ja sam pravaš, a konzervativci su najbliži mom svjetonazoru. Ali, kako sam već rekla, podržat ću njihovog kanidata za predsjednika«, rekla je.

Upitana što ako ipak ne uđe u Europski parlament, odgovorila je kako će o tome odlučiti birači. »Ako me birači ne žele, to je njihovo pravo, ali isto tako onda nemaju pravo od mene tražiti da radim za njih«, navela je Tomašić.

To što se HSP AS nije priklonio novoformiranom Savezu za Hrvatsku obrazložila je time da se naprosto u tom konzervativnom savezu nije našla. »Savez za Hrvatsku, to nisu novi ljudi, to su stari ljudi i mi svi jedni druge znamo, mi znamo svačiji 'background i tko je što radio. Ja idem po onoj staroj - nemoj gledati što tko govori nego što tko radi. Nisam se naprosto našla tamo. Tko zna, možda jednoga dana svi idemo skupa, ali zasad to je tako«, naglasila je.

Da će čelnica HSP-a AS biti na zajedničkoj izbornoj listi te da je sve dogovoreno i na relaciji HSS-HSP AS u večerašnjem je središnjem HTV-ovom Dnevniku najavio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. »Gospođa Tomašić će biti na našoj listi, zajedničkoj listi. Ovih je dana dogovoreno i s HSP-om dr, Ante Starčević i s HSS-om«, rekao je Karamarko.

Naglasio je kako njezina kandidatura na HDZ-ovoj listi za europske pučane ni u jednom trenutku nije bila sporna. »To je izmišljena priča koja bi trebala štetiti HDZ-u, prikazati HDZ drugačiji nego šta je.

Prikazati HDZ kao stranku koja ne pripada obitelji pučkih stranaka«, poručio je Karamarko-

Hina