Rojs: Ako nas budu dražili, formirat ćemo snage i osloboditi Banja Luku!

Ljubo Ćesić Rojs
Dio umirovljenih hrvatskih generala mogao bi se naći na tjeralici. Nakon oslobodilačke akcije Oluje hrvatska je vojska nastavila s akcijama Maestral i Južni potez. U Republici Srpskoj upravo dijelove tih akcijama smatraju spornima, javlja Nova TV.

Podnijeli su, kako nam je kazala glasnogovornica tužiteljstva BiH Selma Hećimović, kaznene prijave i provode se istrage. Republiku Srpsku najviše zanimaju navodni zločini u Mrkonjić gradu. Jedan od sudionika tih akcija je i general Ljubo Ćesić Rojs.
"Ja nisam kao drugi koji cmizdre"

- Neka procesuiraju pa Mrkonjić grad je naša zadnja operacija južni potez. Bio sam u tim operacijama, ja nisam kao drugi koji cmizdre i neće reći da su bili, ja sam bio i kakva sad Republika Srpska i njihove optužnice - rekao je Ljubo Česić Rojs.

O ideji Republike Srpske da se procesuira hrvatske generale Rojs priča već godinama. Presuda u Haagu koja u zločinački pothvat stavlja bivšeg predsjednika i ministra obrane smatra Rojs sada je samo vjetar u leđa Banja Luci. '

- Nikada ne bi došlo do Daytonskog sporazuma da nije bilo hrvatskih snaga. Bihać ne bi bio oslobođen već bi doživio sudbinu Srebrenice - tvrdi Rojs. Uz Rojsa na navodnoj listi Republike Srpske su i Rahim Ademi, generali Glasnović i Filipović ali i aktualni savjetnik premijerke Kosor Damir Krstičević.
"Banja Luka povijesno pripada Hrvatskoj"

Spominju se i generali HVO-a. Jedino Rojs odgovara i na pitanja medija iz Banja luke. - I danas sam rekao za njihovu televiziju, gospodo draga nikada ne bi imali Republiku Srpsku da nije bilo predsjednika svih Hrvata Franje Tuđmana, Ministra Šuška i zapovjednikom generala Ante Gotovine. Ako nas budele dražili opet ćemo formirati snage i osloboditi Banja Luku jer ionako povjesno pripada Hrvatskoj - rekao je Rojs za Novu TV.

Haški sud provodio je istrage o istim stvarima no nikada nije podigao optužnice. - Što se tiče odlaska preko granice zašto ne bi išao, ako nam treba suditi neka nam sude hrvatski sudovi. Ja sam rekao za razliku od kolega ne cmizdrim i ne odričem se svih tih akcija - dodao je Rojs. Odluči li se BIH tužiteljstvo za podizanje optužnica i tjeralice mogu prozvane generale teretititi isključivo po individualnoj, a nikako po zapovjednoj odgovornosti.

izvor: dalmacijanews